Moja TV Flix: Američka draga - Slatko-gorko putovanje Amerikom

Moja TV Flix: Američka draga - Slatko-gorko putovanje Amerikom

Američka draga (American Honey), 2016., SAD, 163 minuta; drama

Režija & scenarij: Andrea Arnold;

Uloge: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes, Crystal Ice...

Naslov Američka draga (American Honey) jeste drama koja prati avanturu američke tinejdžerke Star, a nagrađena je Nagradom žirija u Cannesu 2016. godine, što je britanskoj rediteljici Andrei Arnold već treće priznanje na ovoj najvažnijoj svjetskoj filmskoj smotri.

Star, tinejdžerka koja nema šta da izgubi, pridružuje se grupi putujućih prodavača magazina. Vrlo brzo naći će se u svijetu ispunjenom žestokim zabavama, mladalačkom ljubavi i kršenjem zakona dok se vozi srednjim zapadom sa grupom ljudi koji se ne uklapaju u standardna pravila života u Americi. Dakle, Star bježi od porodice i pridružuje se karavanu klinaca koji putuju Amerikom da bi prodavali časopise, a vođa pokreta je Kristal (Riley Keough) koja u siromašnoj američkoj omladini vidi priliku za zaradu, a koja zauzvrat daje jedino prividni osjećaj slobode, što je za djevojke poput Star, sve što trebaju i žele.

I tako skoro tri sata, što je više nego dovoljno da stane cijeli jedna život. Prvo pitanje koje dolazi sa ovim naslovom rediteljice Andree Arnold, glasi – „Da li banda mladih buntovnika koja putuje američkim srednjim zapadom može da privuče i održi pažnju publike čitavih 163 minuta koliko traje ovo epsko filmsko putovanje?“. Veliki broj kritičara i publike, tvrdi da može, i to zahvaljujući, prije svega, glavnoj glumici Sashi Lane koja tumači lik Star, i njenoj harizmi, ali i muzičkoj podlozi u kojoj se ogledaju snovi, nade, težnje, strahovi, ali i sudbina američke mladosti.

Dakle, ono što je se nameće kao jedna od centralnih odrednica ovoga filmskog naslova jeste posveta muzici u kojoj rediteljica traži izvorno značenje riječi Amerika, kao što i njeni mladi, izgubljeni, nesigurni, naivni junaci tragaju za slobodom. Veliki dio soundtracka je ispunjen repom i hip-hopom, pa su tu pjesme, „Choices“ i stihovi: „I choose to get money. I'm stuck to this bread“, ili npr. „I Like Tuh“ i stih: “I like to make money get turnt.“ Ipak, himna jedne generacije jeste popularna numera „We Found Love“ Rihanne i Calvina Harrisa koja se ponavlja nekoliko puta u filmu i uz pomoć koje rediteljica prezentuje ideološku moć koju poseduje savremena muzika. Također, različite pjesme koje rediteljica koristi, služe i za prikaz promjene raspoloženja kod glavnih likova, ali i za metaforičko definisanje cjelokupne generacije, kao što je npr. zaključna country numera „America Honey“, koja dolazi nakon „kraja“ ljubavi i u posljednjoj sceni u kojoj se nakon svađe sa partnerom Jakeom (Shia LaBeouf), razočarana Star vozi kombijem u nepoznati novi dan. U tom trenutku ona postaje ista ona „američka slatkica“ iz pjesme, koja će ostati sama pored puta, „gdje crkvena zvona i jaka ljubav raste“, nevina, čista i slatka kao i američki med.

Zanimljivo je da je film Američka draga, u najvećoj mjeri snimljen u uslovima dnevne svjetlosti, kao i to da je većina scenarija nastala tokom snimanja i uz pomoć samih improvizacija sa glumačkom ekipom koja je u većini bila sačinjena od naturščika, što je na koncu, najveća vrijednost ovoga filmskog putovanja, misterioznog, slatkog i gorkog, kao što je i svako odrastanje, kao što je i svako zaljubljivanje, kao što je i svaki život.

Prehodna
Netflix najavljuje svoj novi komični show "The Netflix Afterparty"
Sljedeća
Premijera serije “Kosti“ 1. januara na BN televiziji