Bajka "Anka" od 23. februara u bh. kinima

Bajka "Anka" od 23. februara u bh. kinima

Anka je bajka za djecu i odrasle koja je rađena po romanu "Anka Brazilijanka" Mate Lovraka. Režirao ju je glumac i režiser Dejan Aćimović, poznat po ostvarenjima Je li jasno, prijatelju (2000), Remake (2003), 72 dana (2010) i Sonja i Bik (2012). U glavnim ulogama se pojavljuju Rade Šerbedžija, Linda Begonja, Cvita Vilajac i bivši francuski fudbaler Eric Kantona, dok ostatak glumačke postave čine Anđela Ramljak, Nikola Kojo, Vuk Kostić, Žarko Savić, Goran Grgić, Jelena Lopatić, Petar Mirčevski, Vlado Jovanovski, Josip Žurić i drugi.

Radnja filma smještena je u srednju Evropu, početkom prošloga vijeka i prati Anku, djevojčicu iz sirotišta koju posvaja bogata rođaka. Nedugo nakon Ankina dolaska otmjena rođaka pokazuje drugo lice te razočarana i utučena Anka bježi, želeći se vratiti u sirotište. Put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i neobičnom prirodom. Grubih lica i velikoga srca, ciglari joj daju novi privremeni dom, daju joj sobu buntovnoga ciglara Brazilijanca, siročeta poput nje, koji je završio tu noć u zatvoru zbog kavge koju je započeo u seoskoj krčmi. U ciglani u dubini šume, s ovozemaljskim životom isprepliće se čudesni i bajkoviti svijet šumskih bića koje vide samo djeca bujne mašte...

Film govori o snazi i moći dječje ljubavi, te o tome šta su sve djeca spremna učiniti za svoju porodicu. Snimljen je na području Šibensko-Kninske županije, te u Zagrebu i Krapini. U bh. kina stiže 23. februara.

 
Prethodna
Pogledajte novi insert iz horor/trilera "A Cure for Wellness"
Sljedeća
Pogledajte inserte iz horora "Rings"