Ethan Hawke i Noomi Rapace u filmu "Stockholm"

Ethan Hawke i Noomi Rapace u filmu "Stockholm"

Ethan Hawke i Noomi Rapace prva su imena ostvarenja Stockholm čiji je scenarist i režiser Kanađanin Robert Budreau. Film se temelji na istinitoj priči o talačkoj krizi i pljački koju je na području Stockholma 1973. predvodio Jan-Erik Olsson, a koja je dokumentovana godinu dana kasnije u članku "The Bank Drama" NY Timesa kojeg je napisao Daniel Lang. Događaj je izazvao pažnju tadašnje cjelokupne svjetske javnosti jer su se taoci zbližili sa pljačkašima i okrenuli protiv predstavnika vlasti, što je dovelo do psihološkog fenomena poznatog kao Štokholmski sindrom.

"Stockholm" će ljubiteljima filma ponuditi sirovi uvid u događaje koji su se zbili prije više od četiri dekade, a koji su utemeljili specifično psihološko stanje koje još uvijek intrigira svijet. Radi Robertove sjajne režije i strašno talentovanog Hawk/Rapace para, sigurni smo da će publika biti očarana ovom uzbudljivom istinitom pričom, izjavio je Jonathan Kier iz kompanije Sierra/Affinity koja je zadužena za međunarodnu distribuciju i prodaju filma.

Stockholm predstavlja drugu saradnju na relaciji Hawke - Budreau nakon ostvarenja Born To Be Blue koji je odlično primljen od strane kritike i publike, a u kojem je Hawke portretirao jazz legendu Cheta Bakera. Početak produkcije zakazan je za april, a Sierra/Affinity će ga potencijalnim kupcima po prvi put predstaviti na ovogodišnjem filmskom sajmu European Film Market u Berlinu.

Prethodna
Vandervoort i Anderson prva imena ostvarenja "Saw: Legacy"
Sljedeća
Millie Bobby Brown u nastavku "Godzilla: King of the Monsters"