Francuski kandidat za Oscara 2017: "Elle"

Francuski kandidat za Oscara 2017: "Elle"

Psihološkoj triler/drami Elle pružena je šansa da predstavlja Francusku u predstojećoj utrci za dodjelu Oscara. Ostali kandidati bili su: The Innocents Anne FontaineFrantz Françoisa OzonaCézanne and I Danièle Thompson. Elle je režirao Holanđanin Paul Verhoeven, dok su scenario koji je baziran na noveli Oh... armenskog disidenta Philippea Dijana prilagodili David Birke i  Harold Manning. U glavnoj ulozi pojavljuje se Isabelle Huppert kao Michèle LeBlanc, dok ostatak glumačke postave čine Christian Berkel kao Robert, Anne Consigny kao Anna, Virginie Efira kao Rebecca, Laurent Lafitte kao Patrick, Charles Berling kao Richard, Alice Isaaz kao Josie, Judith Magre kao Irène, Vimala Pons kao Hélène, Jonas Bloquet kao Vincent, Lucas Prisor kao Kurt i Raphaël Lenglet kao Ralph.

Čini se da je elegantna Michèle LeBlanc neuništiva. Direktorica je uspješne kompanije video igara, a prema ljubavi ima nemilosrdan stav kao i prema životu koji joj se iz temelja mijenja kada je u njenoj kući siluje nepoznati napadač. Nakon toga Michèle postaje opsjednuta sa napadačem, ali ga odbija prijaviti policiji. Umjesto toga, kupuje pepper sprej, sjekiru i pištolj, uči da puca i kreće u potragu za maskiranim silovateljem.

Paul Verhoven je krajem 80-ih i početkom 90-ih ostvarenjima RoboCop, Total Recall, Basic Instinct i Showgirls ostavio neizbrisiv trag u svjetskoj kinematografiji. Nakon što 1997. nije ostvario uspjeh sa satiričnom vojnom SF akcijom Starship Troopers, uzeo je višegodišnju pauzu nakon koje se vratio sa odličnim SF trilerom Hollow Man (2000). Nakon njega je snimio neuspješni ratni triler Black Book (2006) koji izvan Holandije nije doživio veći uspjeh.

Višestruko nagrađivana veteranka Isabelle Huppert se tokom prošle godine pojavila u filmovima Valley of Love i Macadam Stories, dok u francusko-njemačkoj drami Things To Come iz 2016. portretira srednjoškolsku učiteljicu filozofije iz Pariza. Pojavljuje se u i francusko-luksemburškoj drami Tout de suite maintenant, kratkom filmu Ce qui nous éloigne, dok u romansi Souvenir portretira zaboravljenu pjevačicu Liliane koja je nekada učestvovala na Eurosongu. Ostala je upamćena kao Emma Bovary iz filma Madame Bovary, kao Erika Kohut iz fiilma The Piano Teacher, te kao Isabelle iz drame Louder Than Bombs, te po raznim drugim ulogama. Tokom naredne godine pojaviće se u ostvarenju Mrs. Hyde kojeg režira francuski filmski kritičar, režiser i glumac Serge Bozon, te u filmu Happy End austrijskog režisera i scenariste Michaela Hanekea.

Elle je snimljen na području Pariza, rađen je u francusko-njemačkoj koprodukciji i predstavlja prvi Verhovenov film na francuskom jeziku. Producirali su ga Michel Merkt i Saïd Ben Saïd koji je sarađivao sa Romanom Polanskim i Brianom De Palmom. Konkurisao je za Zlatnu palmu na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu gdje je pobrao odlične kritike, a na području Francuske je objavljen 25. maja. U oficijelnu kino distribuciju na području SAD-a kreće 11. novembra.

   
Prehodna
Pogledajte sci-fi video Johna Carpentera za "Utopian Facade"
Sljedeća
Koliko znamo o klimatskim promjenama: "Before The Flood"