In Memoriam: Miguel Ferrer (1955 - 2017.)

In Memoriam: Miguel Ferrer (1955 - 2017.)

Priredio: Braco Kartal

Karizmatični glumac Miguel Ferrer preminuo je u 61. godini od posljedica raka grla. Bio je rođak Georgea Clooneya, te sin pjevačice Rosemary Clooney i glumca Josea Ferrera. Njegov privatni i profesionalni život bio je ispunjen avanturama, a bez obzira što je bio dio Hollywooda nikada nije igrao njihovu igru i uvijek je bio distanciran od tabloida. Njegov glas ćemo biti u prilici čuti u predstojećem animiranom filmu Teen Titans: The Judas Contract koja se trenutno nalazi u fazi postprodukciji, te gledati ga u povratničkoj sezoni serije Twin Peaks. U nastavku vas podsjećamo na neke od uloga koje su obilježile njegovu bogatu karijeru.

Robocop (1987)

Višestruko nagrađivana kultna akcija Paula Verhovena u kojoj je Ferrera portretirao Boba Mortona, mladog i prerano preminulog uposlenika megakorporacije OCP i čovjeka koji je dizajnirao RoboCopa.

   

Deepstar Six (1989)

Horor sci-fi akcija u režiji Seana S. Cunninghama u kojoj Ferrera portretira Snydera iz tima naučnika koji pod morem žele smjestiti raketnu nuklearnu bazu. Istraživanjem podvodne hridi nehotice probude morsku neman nepoznatog porijekla...

 

Poroci Majamija (1984/1989)

U američkoj TV seriji Poroci Majamija iz osamdesetih godina koju je za NBC režirao Michael Mann, pojavio se kao gostujuća zvijezda u epizodi Death and The Lady kao okružni tužitelj, te u epizodi To Have and To Hold kao Ramon Perez. Spada u jednu od najuticajnih serija svih vremena, a svoju filmsku adaptaciju doživjela je 2006.

 

Twin Peaks (1990/1991)

U kriminalističkoj triler seriji Twin Peaks ABC-a, koju su kreirali Mark Frost i David Lynch, portretirao je FBI agenta Alberta Rosenfielda. Serija se i danas smatra jednom od najkvalitetnijih i najpoznatijih TV serija ikada snimljenih. Zbog svoje popularnosti u početku emitiranja, postala je dijelom pop-kulture, a mnoge reference iz serije mogu se naći u stripovima, video igarama, filmovima i pjesmama. Ferrera je ovu ulogu reprizirao i u filmu Twin Peaks: Fire Walk With Me, kao i u predstojećoj povratničkoj sezoni serije.

     

The Stand (1994)

Američka TV mini serija sa radnjom smještenom u ruralne predjele Kalifornije. Bazirana je na istoimenoj noveli Stephena Kinga, a režirao ju je Mick Garris. Ferrera je portretirao kriminalca ograničene inteligencije Lloyda Henreida.

 

The Manchurian Candidate (2004)

Američki politički triler u režiji Jonathana Demmea. Baziran je na istoimenoj noveli iz 1959. i predstavlja remake filma iz 1962. Bio je nominovan za nagrade BAFTA, Saturn, a također je imao nominacije i za Black Reel nagrade, kao i za Zlatni Globus. Ferrera u filmu portretira pukovnika Garreta, a u glavnim ulogama se pojavljuju Denzel WashingtonLiev SchreiberJon Voight i Meryl Streep.

 

Crossing Jordan (2001-2007)

Kriminalistička serija ABC-a koja prati tim forenzičara-patologa sa područja Massachusettsa. U glavnoj ulozi se pojavljuje Jill Hennessy kao Jordan Cavanaugh, a Ferrera portretira Dr. Garreta Macya, glavnog medicinskog stručnjaka i njenog šefa koji mora da se snalazi sa njenim haotičnim ponašanjem dok u isto vrijeme pokušava da ovlada i svojim ličnim životom. Ima ćerku tinejdžerku Abi, ali je razveden od svoje stare supruge i bivši je alkoholičar koji voli jazz. Prestaje sa alkoholom otkad je otkrio da je njegova ćerka bila heroinska ovisnica radi čega je prekinula svoje obrazovanje kako bi vrijeme provodila sa drugim ovisnikom o herionu.

 

Očajne domaćice (2002-2012)

Američka TV serija čiji je tvorac Marc Cherry. Prati život šest domaćica iz predgrađa izmišljenog gradića koji se nalazi u također izmišljenoj američkoj saveznoj državi. Serija nije striktno žanrovski definisana, pošto kombinuje elemente misterije, drame i komedije. Ferrer portretira egoističnog učitelja umjetnosti Andrea Zellera koji se pojavljuje u pet epizoda koje su emitovane tokom 2011.

 

Iron Man 3 (2013)

U trećem dijelu Marvelovog superherojskog ostvarenja Iron Man 3 u režiji Shanea Blacka, pojavljuje se kao vicepredsjednik SAD-a.

 

NCIS: Los Angeles (2009-)

Američka TV serija koja kombinuje elemente vojne i policijsko kriminalističke drame. Kreator serije je Shane Brennan, a Ferrera portretira Owena Grangera, novog pomoćnika direktora NCIS-a.

Prethodna
Najočekivaniji filmovi i TV serije 2017, vol. 2
Sljedeća
Najočekivaniji filmovi 2017, vol. 3