Trenc ekranizovao Hektorovićevo "Ribanje i ribarsko prigovaranje"

Trenc ekranizovao Hektorovićevo "Ribanje i ribarsko prigovaranje"

 

Na otoku Hvaru završeno je snimanje dugometražnog historijskog igranog filma Ribanje i ribarsko prigovaranje s Radetom Šerbedžijom, Leonom Lučevom, Bojanom Brajčićem i Lorencom Damjanićem u glavnim ulogama. Zapažene uloge u ekranizaciji djela Petra Hektorovića imaju i Romina Tonković, Gala Nikolić i Filip Mayer. Film je režirao Milan Trenc, koji potpisuje i scenario, a producirao ga je Boris Veličan.

Ribanje i ribarsko prigovaranje je u stvari narativni spjev u tri dijela u kojem Hektorović opisuje svoj trodnevni put od Hvara do Brača i Šolte, put na kojem su ga pratili i pravili mu društvo hvarski ribari Paskoje Debelja i Nikola Zet. Hektorovića je u filmu utjelovio Rade Šerbedžija.

Nije to samo suhoparna priča o jednom vlastodršcu i njegovom životu, nego ima i nekih lijepih i romantičnih elemenata, kao što je to ta njegova zabranjena ljubav iz mladosti s pučankom kad je dobio kćerku, a nikad se nije mogao oženiti zbog klasnih razlika, izjavio je Šerbedžija početkom oktobra za HRT.

Trenc je režiser i multitalentovani umjetnik koji je ostvario svjetsku karijeru na nekim drugim poljima. Poznat je kao vrsni autor stripova, animator i novinski ilustrator koji je u New York Timesu, Wall Street Journalu i drugim američkim novinama objavio više od hiljadu radova. Profesor je na Likovnoj akademiji u Zagrebu, a široj javnosti prije svega je poznat kao autor slikovnice po kojima su snimljena oba nastavka filmskog hita Noć u muzeju s Benom Stillerom i Robinom Williamsom u glavnim ulogama. Nakon 12 godina života u New Yorku vratio se u Hrvatsku, no i dalje djeluje u Americi.

 
Prethodna
Keira Knightley novo ime komedije/drame "Misbehaviour"
Sljedeća
Uskoro u bh. kinima: "Južni vetar"