Elma Tataragić

Alen Šimić: Svaki sitcom (ni)je svakome smiješan

Razgovarao: Sead Vegara Mladi reditelj Alen Šimić režirao je prvu sezonu najnovijeg bh. sitcoma Princ iz Eleja, a također je radio i nekoliko epizoda drugog bh. sitcoma Tender. Šimić progovara o radu na projektu koji su kreirali Amra Bakšić Čamo, Elma Tataragić, Enes Zlatar i Dušan Vranić, načinu na koji je prišao realizaciji serije, ko su mu uzori i kome je odao počast režirajući nesvakidašnji sitcom. Također govori i o svom krakometražnom igranom filmu Svjedok, koji je prikazan na prošlogodišnjem 29. Sarajevo Film Festivalu.

Predstavljamo filmove programa U fokusu 29. SFF-a

Program U fokusu 29. Sarajevo Film Festivala donosi selekciju tematski raznovrsnih filmova. Neki od filmova bave se propitivanjem identiteta i općenito svijeta, neki nas uvode u postapokaliptični svijet u kojem se ljudi bore za goli život, neki filmovi se na realističan način bave odrastanjem, dok se neki direktno bave pozicijom žene u društvu.

Selekcija regionalnih filmova odražava globalni duh vremena

Razgovarao: Sead Vegara Selektorica Takmičarskog programa i programa U fokusu, Elma Tataragić, govori o ovogodišnjem programu 29. Sarajevo Film Festivala, filmovima iz regije, dugometražnom igranom prvijencu Ekskurzija bh. rediteljice Une Gunjak, zbog čega je u program kao gala projekcija uvrštena i serija, svom scenarističkom radu, ali i stanju u bh. kinematografiji, naravno, iz pozicije scenariste.

Predstavljamo Takmičarski program – igrani film 29. SFF-a

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa – igrani film, u takmičarski program je uvrstila 10 filmova i jednu televizijsku seriju, od kojih će dva imati svjetsku, jedan međunarodnu, a pet filmova regionalnu premijeru. Dva filma će zabilježiti gala, a televizijska serija specijalnu projekciju.

29. SFF: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 49 filmova

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 29. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova, a bit će upriličene i dvije gala, te jedna specijalna projekcija. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 22 filma će zabilježiti svjetsku, dva međunarodnu, 22 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru.

“Najsretniji čovjek na svijetu” stiže u hrvatska kina

Film Najsretniji čovjek na svijetu, makedonske rediteljice Teone Strugar Mitevske, premijerno prikazan na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i kandidat Sjeverne Makedonije za nagradu Oscar, nakon brojnih međunarodnih nagrada i festivala od 13. jula kreće u kino-distribuciju diljem Hrvatske u Hrvatskoj mreži neovisnih kino-prikazivača.