Sead Vegara

Šezdeset učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2024.

Sarajevo Film Festival predstavlja selekciju reditelja, producenata, glumaca, scenarista, direktora fotografije, montažera i filmskih kritičara iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza, koji će sudjelovati u 18. izdanju programa Talents Sarajevo, pod nazivom ART/FICIAL. 

3 Body Problem: Poprilično naučno potrijepljena puka zabava

Piše: Mirza Skenderagić Ubrzo će serijal upasti u jednu nezaustavljivu naučno-fanstastičnu mašinu koja će voditi nekoliko odvojenih narativnih linija, koja će ubijati jedne i uvoditi nove likove, u kojoj će sve biti moguće pa i to da svemir namiguje, te da se likovima pred očima ukazuju odbrojavanja. S vremenom će sve postati upitno, djelovati naivno i budalasto, ali će opet sve nekako dobiti neki svoj ludi smisao u koji se može povjerovati samo ako se prepusti tom fikcionalnom svemirskom brodu koji juri brzinom svjetlosti i ne mari za pitanja.

Back to Black: Mi snimamo igrani film, a ne dokumentarac

Piše: Sead Vegara Greenhalg u scenariju za Back to Black znalački ispisuje (gotovo sve one) teške trenutke tražeći u Amynoj “mračnjačkoj“ biografiji povremeno ukazivanje djelića sunca i ono malo sreće koja život znači. Svakako je to rediteljica Sam Taylor-Johnson, koja je režirala Greenhalgov scenarij za Nowhere Boy, pretvorila u pokretne slike kojima možete naći zamjerku jedino u tome da će vas dotući do te mjere natjerujući vas na suze.