"Dune: Part Two" odgođen za proljeće 2024.

"Dune: Part Two" odgođen za proljeće 2024.

Kako je bilo intimirano ranije, drugi dio naučnofantastičnog epa u režiji Denisa Villenuvea neće igrati u kino-dvoranama ove godine.

Warner Bros. je u četvrtak 24. augusta dao saopćenje za medije u kojem je otkriveno da studio pomiče datum izlaska za Dune: Part Two. Umjesto 3. novembra ove godine, film će pred gledatelje stići 15. marta 2024.

Promjene se ne vežu samo za Dune: Part Two. Warner Bros je presložio svoj raspored za cijelu 2024, sa razmacima i do osam mjeseci. Animirani film nadahnut pričama J.R.R. Tolkiena, The Lord of The Rings: The War of The Rohirrim pomjeren je sa 12. aprila na 13. decembar. Datum od 12. aprila preuzima Godzilla x Kong: The New Empire, koji je ranije držao 15. mart 2024, datum sada ustupljen Villeneuveu i Dune.

Pozadina promjena datuma je očita - štrajk. Pauziranje (u nekim slučajevima i otkazivanje) snimanja na setovima zbog štrajka scenarista i glumaca je poremetilo ciklus stvaranja i distribucije filmova, zbog čega su se pojavile povelike rupe u rasporedu izlazaka za predstojeću godinu, a te rupe u ovom trenutku mogu samo popuniti filmovi koji su trebali igrati ranije. Razmaci između velikih naslova sljedeće godine bit će osjetno veći. Ukoliko se štrajk nastavi do jeseni i zime ove godine, isti trend će se prenijeti sa 2024. na 2025.

Prehodna
"Chicken Run: Dawn of The Nugget" na London Film Festivalu
Sljedeća
Box office: "Gran Turismo" na čelu ljestvice