"The Marvels" pred ranim odlaskom iz kino-dvoranama

"The Marvels" pred ranim odlaskom iz kino-dvoranama

Nepunih mjesec dana od izlaska, The Marvels se priprema za odjavu.

Formalno, film ostaje na rasporedu i dostupan gledateljima u Sjedninjenim Državama do konca decembra. Međutim kako novinari Varietyja prenose, Disney je tokom vikenda predstavnicima medija najavio da će prestati izvještavati o sedmičnoj, odnosno vikend zaradi filma na domaćem i međunarodnom tržištu.

Variety ovo tumači kao interno predviđanje Disneyja da The Marvels neće generirati značajnu zaradu u preostalom vremenu. Ukoliko se to pokaže tačnim, ne bi bilo iznenađenje da prikazivači svedu broj kina u kojima se The Marvels prikazuje na tako nizak broj da će film u praktičnom smislu okončati igranje u vrlo bliskoj budućnosti.

The Marvels se nije pojavio među prvih deset filmova u američkim kino-dvoranama ove sedmice. Slasher horor Thanksgiving je imao prednost od 90 hiljada dolara na desetom mjestu, tako da je Marvelov najnoviji superherojski spektakl istisnut iz ljestvice nakon tri vikenda. Film trenutno stoji na 80,7 miliona dolara domaće zarade, te na 116,4 miliona na međunarodnom tržištu. Sveukupna zarada do 4. decembra iznosi 197,2 miliona.

Imajući na umu da je produkcijski budžet za The Marvels iznosio najmanje 200 miliona (budžeti za Marvelove filmove se kreću od 200 do 250 miliona dolara, bez marketinga), film svoje igranje privodi kraju u minusu. Koliko je "debeo" taj minus? To ćemo doznati tek u mjesecima što slijede, nakon što dobijemo neku precizniju brojku za budžet.

O uspjehu filma, ili odsustvu istoga, oglasio se i sâm šef Disneyja. Bob Iger je nedavno gostovao na medijskoj egzibiciji New York Timesa, The New York Times Dealbook Summit 2023, koja je u medijima ostala obilježena zbog drugih zbivanja oko Igera. No, Iger je komentirao igranje The Marvels u kontekstu stvaranja samog filma, podcrtavši da je film sniman tokom pandemije te da na setu nije bilo dovoljno nadzora.

Potom, Iger je izjavio nešto što bi moglo biti vrlo indikativno za budućnost Marvela, ali i ostalih kompanija pod okriljem Disneyja:

Nisam siguran da će ijedan drugi studio ikada ostvariti neke od brojki koje smo mi ostvarili. Mislim, došli smo do toga da bismo se razočarali kada film ne bi zaradio milijardu dolara na globalnom nivou. To je nevjerovatno visok standard i milsim da moramo biti realistični.

Tumačenje finansijskog uspjeha u 2023, a možda još relevantnije u 2022. kroz prizmu ove Igerove izjave najbolje je ostaviti pronicljivosti čitatelja. Međutim, u najmanju ruku se može reći da je Disney mjerio uspjeh svojih filmova sa prelaskom praga od milijardu dolara u razdoblju prije pandemije, bilo da je riječ o igranim remakeovima svojih animiranih klasika (The Lion King Alladin su prešli taj prag), ili o Star Wars filmovima (The Force Awakens ostaje neosporeni prvak sa 2,07 milijardi dolara zarade) ili sa Marvelovim superherojskim naslovima koji su redovno punili kino-dvorane. Ako je suditi po zadnjoj rečenici, Disney možda neće više gajiti takva očekivanja u budućnosti.

Prehodna
Specijalna projekcija filma “Trougao tuge“ u kinu Meeting Point
Sljedeća
U kinima od 7. decembra novi hit-horor “Crni petak“