2013.: Godina medvjeda

2013.: Godina medvjeda

Nazif Mujić: Dolazim na SFF, iako vikendima još sakupljam željezo

Piše: Nisad Selimović

Godina koja je izmakla i koja je protekla kao dlanom o dlan, bila je izuzetno uspješna za bh. kinematografiju i domaće filmske radnike. Iako cijeli svijet živi u krizi i pati od recesije, što je kod nas nekako uobičajeno i stalno stanje stvari, bh. film isključivo svojim kvalitetom se uspjeva izdići iznad tmurne svakodnevnice i donijeti nešto radosti u živote naroda koji mari za takve stvari (a sve ih je manje, na žalost). Godina je za bh. film počela krajem februara, kada su objavljene nominacije za filmski festival u Berlinu. Iako je u određenoj diskreciji sniman, većin a javnosti je tada prvi put doznala za novi film Danisa Tanovića, Epizoda u životu berača željeza. Ono što je bilo prilično iznenađenje za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ta priča o romskoj porodici kojoj je uskraćena zdravstvena pomoć, postala je simbol kinemtografskog uspjeha kroz cijelu ovu godinu. Ekipa filma se u BiH vratila sa dva Srebrna medvjeda – jednog je dobio film, kao drugi najbolji u konkurenciji, dok je drugog dobio Nazif Mujić, apsolutna zvijezda Berlinalea za ulogu u kojoj glumi sam sebe.

"Nadam se da ću jednom doći na Berlinale s malo veselijom temom“, rekao je Tanović nakon što je primio Srebrnog medvjeda, dok je Nazif Mujić poručio: „Ovo je prvi put da sam na jednom ovakvom festivalu. Želio bih se zahvaliti svojoj ženi i djeci i mom najboljem prijatelju, Danisu Tanoviću“, kazao je vidno uzbuđeni Mujić, na oduševljenje svih Bosanaca i Hercegovaca koji su pratili živi prijenos na TV-u. Tanovićev film je do kraja godine dobio još pregršt nagrada, a godinu završava kao jedan od 11 uradaka iz cijelog svijeta koji su ušli u uži izbor za nominacije za nagradu Oscar.

Za to vrijeme, u svijetu su se dešavale također vrlo zanimljive stvari – iako je bila riječ o sjajnom filmu, Ben Affleck je iznenadio cijeli svijet kada je sa Argom pokorio najbitnije dodjele filmskih nagrada u Americi i Velikoj Britaniji, Zlatni globus, Oscar-a i BAFTA-u. Britanski kritičari su za najbolji film godine proglasili Skyfall, prvog Bonda koji je bio klasična ljudska i porodična drama, dok je u svjetskim kinima premijeru doživio film o Steve Jobsu, sa Ashtonom Kutcherom u glavnoj ulozi. Bila je to prilika vidjeti kakav loš poslodavac je bio u stvari jedan id izumitelja Apple-a.

Također u međuvremenu, na Sundanceu je jedan film koji nije produkcijski ni autorski vezan za BiH, ali itekako govori o nama, dobio jednu od nagrada. Radilo se o drami Srdana Golubovića Krugovi, koji će kasnije pričom o ubistvu Srđana Aleksića tokom agresije u Trebinju, dirnuti publiku gdje god je prikazan, a na nadolaećem SFF-u će dobiti i nagradu publike. Krugovi su snimani u Bosni i Hercegovini i u njemu jednu od uloga tumaći Emir Hadžihafizbegović.

U mjesecu maju Jasmila Žbanić je započela snimanje svog filma Otok ljubavi u Hrvatskoj, sa Ariane Labed i Adom Condeescu u glavnim ulogama. Snimanje je došlo pod lupu medija zbog incidenta sa vlasnikom ugostiteljskog objekta u kojem se proslavljao kraj snimanja, ali to nije uticalo na produkciju. Otok ljubavi bi uskoro trebao doživjeti svoju premijeru. Ali, prije nego je krenula u snimanje ovog filma, Žbanić je u potpunoj tajnosti realizovala još jedan projekat, i slično kao što je to učinio Tanović sa Epizodom, sa vrlo niskim budžetom je snimila igrani film u Višegradu, koji je donio ličnu priču Autralijanke Kym Vercoe o njenim suočavanjima sa demonima prošlosti i ratnim zvjerstvima koja su počinjena u ovom gradu tokom agresije. Film Za one koji ne mogu da govore u septembru je doživio premijeru u Torontu, a kasnije je prikazan i na mnogim drugim festivalima u regionu i u svijetu. Domaća publika ga je imala priliku pogledati i u okviru redovne kino distribucije.

Osim Krugova, koji su govorili o nama a snimala ih je inozemna ekipa, u Sarajevu je sredinom godine boravila i japanska TV mreža, koja je snimala dokumentarac režisera Shunsukea Morite o „sarajevskim Romeu i Juliji“, Admiri i Bošku koji su poginuli na početku agresije. Uloge Admire i Boška pripale su mladim bh. glumcima Belmi Košutić i Arminu Omeroviću, dok je ulogu Ismeta Bajramovića Ćele odigrao Rijad Gvozden.

obrana_i_zastitaPremijeru je u ovoj godini doživio i film Obrana i zaštita, koji je sniman u Mostaru i u kojem je Bosna i Hercegovina koproducent. Film je u potpunosti posvećen hercegovačkom gradu i u njemu uloge tumače Nada Đurevska i Bogdan Diklić. Film je oduševio publiku na pulskom festivalu, a u Sarajevu je kroz takmičarski program došao do Specijalne nagrade žirija. Snimao je u 2013. i Enver Puška, i to dramu Devet položaja samoće. U filmu o modernoj samoći, o ljudima koji provode život u virtuelnim prijateljstvima i koji svoju samoću žive pokušavajući stvoriti iluziju o sebi da su nešto drugo, glavne uloge tumače Mario Drmać, Tarik Filipović, Amra Silajdžić, Rijad Gvozden i drugi.

I vjerovatno najmlađi reditelj u BiH, Kenan Musić, je u septembru dovršio snimanje svog drugog filma, Politika i drugi zločini. Ovaj srednjoškolac već pokazuje zavidan entuzijazam i činjenica da je uspio, samo uz pomoć prijatelja i minorne budžete snimiti već dva dugometražna filma, govori dovoljno. U njegovom novom djelu glavne uloge tumače Dragan Marinković, Muhamed Bahonjić i Adnan Novo. Ali, nije Musić iznimka – u njegovoj ekipi je i najmlađi filmski snimatelj u BiH Mario Ilić, te najmlađi tonski snimatelj u Evropi Osman Abdelmukaram.

Naša nagrađivana rediteljica, Aida Begić, također je bila zaposlena pripremama za svoj kratki igrani film o opsadi Sarajeva, a koji će biti prikazan u okviru omnibusa Mostovi Sarajeva, koji će biti prikazan u okviru obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata naredne godine. Pored Begićeve, kratke filmove za ovaj omnibus snimaju i takve rediteljske veličine kao što su Jean-Luc Godard, Pedro Costa, Ursula Meier i Cristi Puiu.

Kako talenta u nas ne manjka, mnogi bh. glumci se sve više pojavljuju i u zavidnim evropskim i holivudskim produkcijama. Tako su ove godine na privremeni rad u inozemstvo putovali Dragan Marinković, Mediha Musliović i Amila Terzimehić, koji su tumačili uloge u novom filmu November Man Rogera Donaldsona, dok je Adnan Hasković zajedno sa Tildom Swinton u Pragu snimao film Snowpiercer južnokorejskog reditelja Joon-hoa Bonga.

Odmah sa januarom 2014. filmski planovi se nastavljaju. Prvi će u novu produkciju uploviti Ahmed Imamović sa filmom koji ima radni naslov Nina. Glavne uloge tumačit će Rade Šerbedžija i njegova kćerka Nina, a radnja se dešava u porodici, kao osnovnoj ćeliji društva. Jedno dijete se razbolijeva, a Rade traži pomoć od svoje kćerke iz drugog braka, Nine. Filmske priče se nastavljaju...

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
Filmska 2013.: Najbolje iz regije
Sljedeća
Interview: Ivan Ramadan ''Hoću punu slobodu''