4. AJB DOC: "Gorbačov. Raj" - Vođa SSSR-a lično

Piše: Nino Romić

Na prošlom izdanju AJB DOC Film Festivala, gledatelji i posjetitelji festivala su imali priliku gledati Putinove svjedoke, ostvarenje Vitalija Manskog, u kojem je dokumentovana primopredaja vlasti u Ruskoj Federeciji i uspon Vladimira Vladimiroviča Putina. Manski je time pokrio jedan vrlo bitan dio skorije ruske historije, a dokumentarist nas ove godine upoznaje sa još jednom bitnom ličnošću iz historije 20. vijeka, zadnjim generalnim sekretarom Komunističke partije Sovjetskog Saveza i jedinim predsjednikom SSSR-a – Mihailom Sergejevičem Gorbačovim.

Susret sa inicijatorom dviju velikih reformi u bivšem Sovjetskom Savezu, glaznosti i perestrojkom, Manski započinje u njegovom domu, sjedeći s druge strane stola sa bivšim državnikom i nekadašnjim svjetskim vođom. Svoboda – sloboda je prva tačka i uvod njihovog razgovora, što sasvim prirodno, budući da je sugovornik Manskoga bio osoba koja će olabaviti čelični stisak službene cenzure u sovjetskom, odnosno ruskom društvu. Gorbačov tvrdi da uživa u svim plodovima njegove dvije velike reforme, govoreći i pišući dosta o stanju u Rusiji. Na to, Manski ga pita je li posrijedi stvarna sloboda, ako niko ne sluša i ne čita njegove članke?

Dalje, razgovor se razvija istovremeno u istraživanju naravi ruskog društva, njegovog neprestranog osciliaranja između slobode i „neslobode“, kako je Manski opisuje, te o ličnosti i djelu samoga Gorbačova, a tačke gdje se dva prava susreću su brojna. Sam Gorbačov ostaje kontroverzna ličnost, držeći dvije naizgled oprečne titule „zadnjeg komuniste u Kremlju“ i „čovjeka koji je sabotirao Sovjetski Savez.“.

Manski predstavlja Gorbačov. Raj u vrlo jednostavnom formatu. U središtu je njegov intervju, ili prije dijalog sa subjektom filma, koji presjeca samo poneka kartica sa podrobnijim podacima o nekoj tački razgovora, ili glas Manskoga kao naratora filma. Tu su i kadrovi interijera i eksterijera kuće koju su državne vlasti Rusije poklonile Gorbačovu, kao znak zahvalnosti za njegove zasluge u potonjim danima SSSR-a, pa i za one u vrijeme transformacije Ruske Federativne Republike u današnju Rusku Federaciju. Sa ovim kadrovima Manski predočava položaj u kojem se njegov sugovornik nalazi, pri čemu kadrovi interijera pokazuju njegovu fizičku krhkost, dok eksterijer prikazuje njegovu odsječenost od vanjskog svijeta.

Imajući na umu da je Gorbačov napunio 90. godinu života 2021. i da je njegovo zdravstveno stanje krhko, Gorbačov. Raj možda je zadnji iscrpni intervju koji će nekadašnji vođa dati. Zbog ove jedinstvene prilike, Gorbačov. Raj je teško ne preporučiti bilo kome ko gaji interes ka složenoj temi raspada SSSR-a i skorije ruske historije.

Prethodna
4. AJB DOC: Moje djetinjstvo, moja zemlja– 20 godina u Afganistanu
Sljedeća
4. AJB DOC: "Nisam sam" - Revolucija na armenski način