5. AJB DOC – Ubistvo jednog novinara: Ubistvo, istraga, revolucija

Piše: Nino Romić

Na korupciju u samom srcu državnog aparata stanovnici Bosne i Hercegovine su odavno navikli, ali od istog fenomena nisu pošteđene ni zemlje koje su geografski, ekonomski i politički bliže srcu Evrope. Sa ovom poraznom činjenicom se upoznajemo u dokumentarnom filmu Matta Sarneckog, The Killing of a Journalist, koji istražuje ubistvo mladog para – slovačkog novinara i njegove nesuđene supruge, koji su ubijeni u zbog svojeg rada na razotkrivanju koruptivne mreže koja se proteže od visokog sudstva, preko tužilaštva i ostalih organa vlasti do nekoliko imućnih pojedinaca.

The Killing of a Journalist; režija: Matt Sarnecki; 2022.

Pored istraživanja glavnog subjekta, The Killing of a Journalist posredno i neposredno se bavi skorijom historijom Slovačke Republike, koja je vrlo brzo do modela tranzicije iz socijalističkog i postsocijalističkog razdoblja u suvremenu evropsku zemlju postala, kako film predočava, država „šačice pojedinaca“ koja drži sve stvarne poluge moći u zemlji. O smjelosti ove skupine pojedinaca možda najviše govori likvidacija Jána Kuciaka i njegove vjerenice, Martine Kušnirove, koji su ubijeni u svom domu dok su sjedili, pili večernju kafu i planirali svoje vjenčanje.

Poslije uvoda i opisa nemilog događaja, Sarnecki polako odmotava klupko, ali predivo ostaje zamršeno, što je autorov način da ukaže na dubinu suštinskog problema sa kojim se film bavi. U vrlo kratkom vremenu, kako ozračje postaje zrelo za takav postupak, kriminalna istraga i sudski postupak protiv počinitelja i nalogodavaca postaje, ustvari, bitka za sam koncept pravde u Slovačkoj. Slučaj prevazilazi domenu likvidacije Kuciaka i Kušnirove te prelazi u borbu protiv mnogih krakova nevidljive, neuhvatljive hobotnice koja se skriva iza državnih institucija, a tok film organski prati postepeno raspletanje gore spomenutog klupka. Kako život ponekad imitira umjetnost, redoslijed zbivanja se u nekoliko navrata gotovo razvija kao radnja nekog igranog filma. Tom osjećaju potpomaže i činjenica da The Killing of a Journalist ima jasno obilježenog antagonista, kao pokretača zbivanja koje dokumentarac Sarneckog bilježi.

Tematika bi trebala biti odveć rezonantna za publiku u našem regionu, a film u cijelosti na izvjestan način i poučan. Premda je riječ o dužem ostvarenju, The Killing of a Journalist spretno balansira omjer količine detalja i trajanja, tako da ovaj unos u festivalski program Last Minute Cinema ne kaska za filmovima u glavnom programu koji su, naravno, ograničeni na trajanje od jednog sata.

The Killing of a Journalist igra u sklopu Last Minute Cinema programa, u Cineplexxu, 10. septembra.

Prethodna
5. AJB DOC – Instagram porodica: TikTok i Instagram generacija
Sljedeća
5. AJB DOC – Ljubav, njemačke marke...: Muzika Istoka na Zapadu