52. filmski festival u Sopotu: Priznanje za Unu Gunjak

52. filmski festival u Sopotu: Priznanje za Unu Gunjak

Zvuci fanfara označili su početak ceremonije dodjele nagrada na 52. filmskom festivalu u Sopotu, o kojima je odlučivao stručni žiri u sastavu: glumica Tanja Bošković – ujedno i predsjednica stručnog žirija, reditelj i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu Predrag Velinović i filmski kritičar Miroljub Stojanović.

Specijalno priznanje stručnog žirija dobila je rediteljka i scenaristkinja Una Gunjak za film Ekskurzija.

Grand Prix Festivala najboljem filmu dodijeljen je Za danas toliko u režiji Marka Đorđevića, i to producentu Milošu Pušiću iz producentske kuće “Altertise“. Pokrovitelj ove nagrade je Filmski centar Srbije.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Mladenu Đorđeviću za film Radnička klasa ide u pakao, koji je od strane žirija ocijenjen kao “inventivan, borben i nepredvidiv“, a nagradu je dodijelio Aleksandar Avramović reditelju Đorđeviću.

Nagrada “Mira Stupica“ za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Mirjani Joković za film Živi i zdravi, reditelja Ivana Marinovića. Dobitnica se zahvalila pisanom porukom u kojoj je rekla kako je ova nagrada znak da, uprkos dugom odsustvu, nije zaboravljena.

Nagrada “Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu dodijeljena je posthumno Žarku Lauševiću za film Ruski konzul. Nagradu je primila Anita Laušević, a uručila je predsjednica žirija Tanja Bošković sa riječima: “Ova nagrada pripada Žarku Lauševiću za sve one uloge koje je odigrao poslednjih godina, kao i za sve uloge za koje ga nismo nagradili kada je trebalo.“

Nagrada publike je otišla filmu Samo kad se smejem, rediteljke Vanje Juranić koju je primila producentkinja Nikolina Vučetić- Zečević.

Odluku o nagradi publike za najbolji film donio je žiri publike, koji je u obrazoženju napomenuo da je tema nasilja u porodici koji obrađuje film loše i senzacionalistički tretirana kod nas i odnosi se prema žrtvama kao prema krivcima samo zato što su reagovale.

Živorad Milosavljević, predsjednik Opštine Sopot i predsjednik Odbora Festivala je za kraj poručio kako nacionalna filmska smotra svjedoči o aktuelnoj stvarnosti, i rekao kako su svi zaslužili priznanja vijerne sopotske publike svih generacija. Podsjetio je kako će Sopot i naredne godine dočekati goste i publiku u domaćinskom raspoloženju.

Revija SOFEST PLUS, nagrađeni filmovi 52. filmskog festivala u Sopotu, održat će se u Dvorani Kulturnog centra u utorak, 9. jula. Ulaz je, kao i na projekcije u Sopotu, besplatan.

Prethodna
“Fly Me To The Moon“ od četvrtka 11. jula u kinima
Sljedeća
Poziv za prijave: IDFA Forum 2024.