6. AJB DOC Film Festival: “Flotacija“

Piše: Nino Romić

Prostor bivše Jugoslavije je prepun gradova, gradića i mjesta koji su nastali oko privrednih divova nekadašnje države ili su se toj mjeri srasli sa njima da je nemoguće razdvojiti grad od preduzeća. Još je teže razdvojiti stanovnike od kompanije koja je nerijetko jedini veliki poslodavac u području i jedini branik od potpune nemaštine za lokalno stanovništvo.

Složeni odnos stanovnika grada Majdanpeka i istoimenog rudnika bakra je glavni predmet unosa u takmičarski program 6. AJB DOC Film Festivala, Flotacija (Flotation). Naziv ovog dokumentarnog ostvarenja proističe iz jednog od postrojenja rudnika u kojem se vršio dio obrade rude, čije spominjanje od strane subjekata filma ima naizmjence legendaran i ozloglašen prizvuk. Spomenuti središnji subjekti filma su Dragan Marković, njegova sestra Desanka Bujezić i njihove porodice, koje su na jedan ili drugi način povezane uz rudnik.

Dragan je rudar sa decenijama rada u rudniku ispod pojasa i ništa manje prašine u plućima. Premda je sasvim svjestan povezanosti njegovog zdravstvenog stanja sa radom u rudniku, njegove nade su usmjerene prema zaposlenju svog sina u istom kopu. Paradoks je okosnica Flotacije, filma koji nudi kratak, ali vrlo podroban pogled u stvarnost u kojoj Dragan, Desanka i ostali žive.

Flotacija bilježi i narodne običaje koje Dragan i Desanka praktikuju. Desanka skuplja ljekovito bilje, a Dragan istjeruje hale, zmajeve i ostale zle duhove iz okolice. Praznovjerje za ciničnog gledatelja, ali rijedak izvor predanja, takoreći, iz prve ruke za folkloriste i pojedince koji se zanimaju za stare običaje. Flotacija je lišena naracije, izuzev one koju uz filmsku građu nude Dragan i ostali, tako da je na gledatelju da stvori vlastito mišljenje o vjerodostojnosti nekih od fenomena koji su opisani u njihovim iskazima.

Iako se isprva čini usputnim, folklorni vid filma nije nešto što treba zanemariti. Stari običaji i vjerovanja su dio Draganovog i Desankinog života koliko i društveno-privredni uslovi grada u kojem žive. Pored toga, Flotacija ima i očitu ekološku poruku koja se nadovezuje na folklorni vid filma u obliku zaključka koji Dragan donosi kako bi objasnio sve rjeđe viđanje zmajeva i drugih nadnaravnih sila u okolici Majdanpeka.

Skrivaju li se zaista zmajevi u stablima i stijenama? Šta oni znače, kuda su otišli i kakve sve to veze ima sa rudnikom bakra? Pa, Flotacija samo predstavlja pitanje, a na gledatelju je da iz ponuđenoga izvuče vlastiti zaključak.

Flotacija igra u sklopu Takmičarskog programa u Cinneplexu, 10. septembra.

Prethodna
6. AJB DOC Film Festival: “Zovem se Sretna“
Sljedeća
6. AJB DOC Film Festival: “San o slobodi“