6. AJB DOC Film Festival: “Povratak u Raqqu“

Piše: Nino Romić

Godine 2013. devetnaest novinara je bilo oteto od strane terorističke grupe ISIL, koja je u tom trenutku  kontrolirala pozamašnu teritorijom u Iraku i Siriji. Među ovim novinarima je bio i Marc Marginedas, glavni subjekt španskog unosa u takmičarski program 6. ABJ DOC Film festivala, Povratak u Raqqu (Return to Raqqa).

Marginedas je u trenutku svoje otmice već slovio za reportera sa velikim iskustvom u izvještavanju iz zona sukoba. Njegov interes za zbivanja u arapskom svijetu ga je doveo u Tunis, gdje je Arapsko proljeće započelo, a potom i u Libiju gdje je isti društveno-politički fenomen doveo do kraha vlasti Muammara Gaddafija. Prateći zbivanja gotovo geografski, u pravcu zapad-istok, Marginedas se našao u Siriji, u kojoj je sukob između snaga Bashara al-Assada i grupacije ustanika stvorio priliku za stvaranje Islamske države.

Godinama nakon otmice i oslobođenja, Marginedas se odlučuje vratiti u Raqqu, u sada uništenu kuću i prostorije u kojima držan protiv svoje volje, strepeći od postupaka svojih otmičara. Dokumentarni film dakle ima retrospektivni pristup prepričavanju Marginedasovog iskustva u Siriji. Dešavanja u Siriji u tom razdoblju su sastavni dio Povratka u Raqqu, koliko osvrt na stvarnost u ovoj zemlji danas. Uz Marginedasovu naraciju i svedočenja drugih otetih novinara, te neupadljivu, ali efikasnu montažu, postignut je dobar omjer između predstavljanja širih zbivanja u regiji i vrlo ličnog i traumatičnog iskustva.

U trenutku kada se pažnja međunarodne javnosti okreće ka dešavanjima u drugim regijama, Povratak u Raqqu služi ne samo kao posjetnik na ono što se dešavalo u Siriji i Iraku prije desetak godine, već zadire dublje u rat čija pozadina nije shvaćena od strane zapadnih društava, čija destruktivnost je gotovo zapala u zaborav i čije posljedice tek trebamo razmotriti u cijelosti.

Naravno, bilo bi naivno reći da jedan dokumentarni film može rasvijetliti tako složen događaj u historiji. Pored toga, to breme ne pripada Gemmi Rodriguez i Alebertu Soléu, tvorcima filma, kojima je cilj prvenstveno bio prenijeti gledateljima životno iskustvo Marca Marginedasa, otetog novinara, a potom i drugih novinara koje je ISIL držao u svojim tamnicama i koristio u svrhe širenja straha. Najgore od nasilja koje su novinari iskusili nije prikazano u filmu, no činjenice oko njihove otmice i njihova svjedočastva su sama po sebi dovoljno potresna da gledatelju dočaraju surovost vladavine ISIL-a u Iraku i Siriji.

Return to Raqqa igra u sklopu Takmičarskog programa u Cineplexxu, 9. septembra u 16:30 sati.

Prehodna
6. AJB DOC Film Festival: “Suprug gospođe Iran“
Sljedeća
6. AJB DOC Film Festival: “Zovem se Sretna“