Al Jazeera Documentary Industry Days 2024.

Al Jazeera Documentary Industry Days 2024.

Prijavite svoje projekte do 31. maja i učestvujte u trećem izdanju Al Jazeera Documentary (AJD) Industry Days koji će biti održan od 14. do 16. septembra 2024. u Sarajevu.

Ako mislite da imate jedinstvenu ideju i dokumentarni projekt, ali vam je potrebna dodatna finansijska podrška - ovo je prilika za vas. Dajemo vam mogućnost da svoj projekt predstavite donosiocima odluka u Al Jazeera Media Networku, kao i mnogim drugim vodećim profesionalcima u dokumentarnoj industriji.

Poziv se odnosi isključivo na autore dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, s Kavkaza, Bliskog Istoka i iz Sjeverne Afrike (MENA-e) te dokumentarne filmove koji se bave temama iz navedenih područja.

AJD Industry Days vas poziva da svoje projekte prijavite putem ovog obrasca na internetskoj stranici industry.ajbdoc.ba. Prijaviti se možete od 4. marta do 31. maja 2024. godine. Prijave su besplatne, a rezultati će biti poznati krajem jula.

Cilj nam je podržati širenje produkcije kvalitetnih dokumentarnih filmova u svijetu, uključujući međunarodne koprodukcije, te ključnim donosiocima odluka predstaviti uzbudljive i vrijedne projekte.

AJD Industry Days objavljuje poziv za sljedeće projekte:

  • MAIN PITCH – prihvata projekte u svim fazama razvoja nezavisnih filmaša i produkcijskih kuća,
  • ROUGH CUT – projekti u fazi postprodukcije s namjerom emitovanja na Al Jazeeri ili drugim međunarodnim emiterima i platformama,
  • BALKAN STARS – projekti u fazi razvoja pogodni za regionalnu i međunarodnu koprodukciju s Al Jazeerom Balkans/Al Jazeera Documentary Channelom ili drugim emiterima.


AJD Industry Days platforma pružit će priliku autorima dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, s Kavkaza, Bliskog Istoka i iz Sjeverne Afrike (MENA-e) da se umreže s donosiocima odluka i vodećim profesionalcima iz regionalne i međunarodne filmske i televizijske industrije.

Podnosioci prihvaćenih prijava bit će obaviješteni o rezultatima i pozvani da predstave projekte ovogodišnjem odboru međunarodnih emitera i istaknutih profesionalaca koji će u Sarajevu odlučivati o pobjednicima. Njima će biti osigurana sredstva za produkciju dokumentarca i podrška za emitovanje, distribuciju, prikazivanje i prodaju širom svijeta.

Više informacija o propozicijama prijava pronađite na industry.ajbdoc.ba.

Ukupan nagradni fond u 2023. godini, koji su osigurali Al Jazeera Documentary Channel, Al Jazeera Balkans i partneri projekta, iznosio je više od 100.000 USD. Iznos planiran za 2024. trebao bi biti isti, ako ne i veći u odnosu na prethodnu godinu.

AJD Industry Days se dešava istovremeno s Festivalom dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koji je prepoznat kao jedinstvena platforma za TV-dokumentarce u regiji i svijetu. AJB DOC Film Festival bit će održan od 13. do 17. septembra 2024. godine.

Prethodna
BBC, Pathé i producenti pred sudom zbog "The Lost King"
Sljedeća
“Kung Fu Panda 4“ u svim kinima od četvrtka 7. marta