Alberto Barbera optimistično o održavanju Venice Film Festivala

Alberto Barbera optimistično o održavanju Venice Film Festivala

Alberto Barbera, direktor Venice Film Festivala, nedavno je dao izdašan intervju za medije u svijetu filma, u kojem se optimistično postavio prema održavanju ovogodišnjeg izdanja jednog od najvažnijih festivala u svijetu sedme umjetnosti.

Barberin optimizam nije vezan samo na puko održavanje Festivala, čije otvaranje je zakazano za 1. septembar, već i na učinak na svijet filma koji će 74. izdanje VFF-a imati. Barbera za novinare THR-a opisuje VFF u 2021. kao inauguraciju nove epohe ne samo za Festival, već i za film kao umjetnost u cijelosti.

Nedavno objavljenom programu VFF-a je prethodio grozničavi rad na selekciji filmova, kako opisuje Barbera, a potom i na osiguravanju uvjeta za održavanje Festivala. Uvjeti će se poklapati sa mjerama na snazi u Italiji, a isti će podrazumijevati važeći zeleni karton ili negativni test za prisustvovanje projekcijama. Dalje, same projekcije će se održavati u dvoranama sa 50% kapaciteta, pri čemu će gledatelji morati unaprijed najaviti svoj dolazak te sjediti na jasno označenim mjestima.

Za pojedince koji prate dešavanja u filmskoj industriji, Barbera je također dao zanimljivo mišljenje o povratku američkih studija na VFF. Kako smo nedavno saznali, Dune Denisa Villeneuvea bit će premijerno prikazan na 74. izdanju VFF-a, a među selekcijom naslova u ponudi Festivala neće biti usamljen.

Sve detalje Barberinog osvrta možete pronaći na stranama THR-a.

Prethodna
Neum postaje europsko središte podvodnog filma
Sljedeća
Misteriozni triler M. Nighta Shyamalana “Stari” u kinima