Bong Joon-ho i "Parasite" suvereni na 92. dodjeli Oscara

Bong Joon-ho i "Parasite" suvereni na 92. dodjeli Oscara

Sa noćašnjom, 92. dodjelom najvišeg priznanja Američke filmske akademije, onog zavidnog zlatnog kipa, Oscara, vrhunac sezone dodjela nagrada je iza nas. U večer, odnosno u rane jutarnje sate po našem vremenu, ušli smo sa tri favorita u ringu, a već do polovine trajanja ceremonije postalo je očito da će noć obilježiti samo jedan. Tri borca za zlatne kipiće bili su 1917, Joker i Parasite, a potonji naslov je suvereno zagospodario ovogodišnjim Oscarima.

Parasite je odnio kući Oscara za najbolji film, za najbolji strani film, za najbolju režiju i najbolji scenario, i s time je sasvim istisnuo konkurenciju. 1917 je dobio nagradu za najbolju fotografiju, ali režiser Sam Mendes je ostao bez poželjnog Oscara za najboljeg režisera. Joaquin Phoenix je Jokeru donio kipić za najboljeg glumca, što je uz nagradu za najbolju muzičku podlogu vrlo skroman uspjeh filma koji je, po mnogima, obilježio 2019. godinu.

Quentin Tarantino i njegov Once Upon a Time in Hollywood su prošli još skromnije, dobivši nagradu za najbolji dizajn produkcije, dok je Brad Pit odnio nagradu za najboljeg sporednog glumca. Odjek figurativnog šamara Tarantinu se mogao čuti u brdima iznad Los Angelesa, ali i figurativni šamar je bolji od sasvim bukvalnog hladnog dočeka koju je Akademija pripremila za Martina Scorsesea i njegov The Irishman. Grijeh suradnje sa Netflixom očito nije oprošten od strane kritičnog miljea Hollywooda. Dalje, zamrzavanje konflikta između tog miljea i samog streaming diva, Netflixa, čini se manje vjerovatnim nego u vremenu nakon Zlatnih globusa.

Konačno, u manje praćene, ali ništa manje važne kategorije dokumentarnog i animiranog filma, pobjede su tim redom odnijeli American Factory i Toy Story 4. U slučaju potonjeg nije bilo previše iznenađenja. Pixar je u Toy Story 4 unio dobru mjeru talenta i začinio je sa dovoljnom, a neki bi rekli i upadljivo primjetnom količinom nostalgije.

92. noć Oscara je iza nas, a sada nam predstoji pratiti kandidate za 2021. i 93. dodjelu nagrada Američke filmske akademije.

Prehodna
Netflix okuplja impresivnu glumačku postavu za svoj novi triler
Sljedeća
Box office: DC-jeve junakinje preuzele prvo mjesto