Bugs Bunny: Zec sa karakterom

Bugs Bunny: Zec sa karakterom

bugs_bunny_foreverPiše: Nisad Selimović

Crtani filmovi su obilježje djetinjstva svakog od nas. U vremenu kada još nije bila poznata digitalna animacija i produkcija ove dječije zabave uz pomoć raznih računalnih sistema, ona je doživljavala svoj procvat. Tada je slabo tko mario za dugometražne crtane filmove ali su zato svi, i mladi i stari, u sedam i petnaest sjedili ispred TV aparata i željno iščekivali nove avanture likova koji su nastajali u studijima Disneya, Warner Brosa i Hanne-Barbere. Jedan od tih likova koji su nam razgaljivali dušu i maštu proslavio je 75 godina života, ili karijere, nazovimo to kako hoćemo. Riječ je o Dušku Dugoušku, ili Zekoslavu Mrkvi kako su ga neki zvali, dok mu je pravo ime oduvijek bilo Bugs Bunny. Zec koji je dovodio do ludila lovca Elmera Fudda i dalje je u srcima mnogih zbog svoje dovitljivosti i ležernosti te fenomenalnog karaktera kojem je uveliko doprinio slavni Mel Blanc koji mu je posuđivao glas.

Bugs Bunny se prvi put, u obliku kakvog poznajemo, pojavio 1940. godine u vremenu koje je poznato kao zlatna era animacije u Hollywoodu. Bugs, iako je bio jedan od najoriginalnijih likova u svijetu crtanog filma u početku je, barem što se radnje crtanih filmova tiče, bio gotovo kopija Duffy Ducka, ili u prijevodu Patka Dače. Izgledom je više nalikovao zecu, bio je manji i potpuno bijel, ali sve ostale odlike bile su iste kao i kod današnjeg junaka. Prvi se puta pojavio siv, grickao mrkvu, poljubio Elmera Fudda i izrekao čuveni "Eh, what's up, Doc?" 1940. u animiranom filmu "A Wild Hare" kojeg je režirao Tex Avery, a koji je bio nominiran za Oscara. Bugsu je tada nedostajalo jedino ime, a iako su ga svi tvorci i ljubitelji tako zvali, Bugs Bunny je svoj potpis na platnu zaradio tek godinu kasnije u crtiću "Elmer's Pet Rabbit" koji je režirao Chuck Jones.

Bugs nije nastao kao djelo jednog čovjeka, nego je rezultat zalaganja cijele ekipe kreativnih ljudi - pet, šest reditelja i mnoštva crtača. Tada su priče često bile proizvod rada cijele ekipe koja je predlagala razne zavrzlame, obrazlagala ih i razrađivala, te finalizirala na zajedničkom sastanku, kaže Chase Craig, koji je bio član ekipe Texa Averyja i koji je autor prvog crtanog romana u kojem je glavni lik upravo Dugouško.

bugs-bunnyNeki od najslavnijih naslova u kojima je glavni junak iz grupe Warner Brosovih Looney Tunesa bio upravo Duško bili su oni koji su se prikazivali u kinu, kao što su "Hiawatha's Rabbit Hunt" (1942.), "The Old Grey Hare" (1944.), "Hillbilly Hare" (1950.), "What's Opera, Doc?" (1957.) i "False Hare" (1964.), koji je ujedno bio i zadnji animirani film s Bugsom napravljen za prikazivanje na velikom platnu. Kako je nastao upravo pred Drugi svjetski rat, Duška nisu mimoišli ni patriotski zadaci, a upravo tokom ovog sukoba njegova popularnost je ekstremno porasla, zbog opuštenog stava koji mu je bio glavno obilježje. U jednom od filmova nastalih u tom periodu on se bori protiv cijele trupe japanskih vojnika, ali je kasnije film povučen zbog načina na jkoji je prikazan cijeli japanski narod. U drugom se pak sukobljava ni manje ni više nego sa Hermannom Göringom, koji, zajedno sa führerom, bude nasamaren na kraju crića.

Nakon kino pohoda, Bugs je postao toliko popularan da se jednostavno preselio na male ekrane gdje se počeo pojavljivati u brojnim reklamama i kratkometražnim epizodama crtića. Iako se pojavljivao i u stripovima, Bugs u njima nikada nije bio previše popularan, dijelom jer nisu uspjeli prikazati njegove najbolje atribute. Ipak, Duško Dugouško je već cijelih 75 godina jedna od ikona američke kulture i treći najpopularniji izmišljeni lik u historiji SAD-a, odmah iza Mickeya Mousea i Supermana. Pojavio se u više filmova nego ijedan drugi animirani lik, a pored toga, obilježio je i brojne kompilacije, TV serijale, pjesme, crtane romane, video igrice, nagradne igre, kvizove, vožnje u zabavnim parkovima, reklame i igrane filmove. Bugs čak ima i svoju vlastitu zvijezdu na Bulevaru slavnih u Hollywoodu. Sva stara izdanja Duška Dugouška danas se mogu naći remasterirana i prebačena u kvalitetne digitalne formate, a čak i u onim starim, ohrndanim formatima na Youtubeu ga je milina gledati i dan-danas. Planetarna zvijezda u pravom smislu riječi.

  Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
Digitalni lutkari iz Pixara: Čarobnjaci CGI animacije
Sljedeća
21. Sarajevo Film Festival: 7. i 8. umjetnost zajedno