Christopher Nolan o potrebi za filmskim franšizama

Christopher Nolan o potrebi za filmskim franšizama

U zadnjih nekoliko sedmica smo svjedočili kritikovanju velikih holivudskih franšiza od strane režisera, a svoje mišljenje o holivudskom ekosistemu je ponudio i Christopher Nolan.

Nolan je za Associated Press nedavno govorio o razvojnom ciklusu u Hollywoodu koji se uveliko oslanja na uspjeh jednog velikog filma kako bi se finansirao rad na drugim projektima.

U Hollywoodu je uvijek postojala ravnoteža između ustanovljenih naslova koji mogu jamčiti za interes publike i dati ljudima ono što žele. To je uvijek bio veliki dio holivudske privrede, što je plaćalo za stvaranje i distribuciju dosta drugačijih filmova.

Nolan je dalje dodao da ipak mora postojati i poštovanje publike za "nečim novim", te da zdrav ekosistem u Hollywoodu zavisi od ravnoteže između ta dva poriva.

Iako je izbjegao spominjanje imena, kao što je bio slučaj sa njegovim kolegom Edgarom Wrightom, nije teško zaključiti na koga Nolan cilja. Hollywood se jednu deceniju oslanjao na jednog glavnog igrača da privlači publiku u kino-dvorane, a njihov novac na svoje račune. Istovremeno, vodeći studiji su previše uložili u streaming, misleći da će pandemijski balončić nastaviti rasti gotovo neograničeno, što se pokazalo kao pusta želja. Sistem je počeo posustajati, što stvara bojazan od kolapsa unutar zabavne industrije, koji bi nakon štrajka mogao zaista i nastupiti.

Prehodna
James Cameron najavljuje "Avatar 3" za decembar 2025.
Sljedeća
Najavljen datum izlaska za Eggersov remake "Nosferatua"