Dokumentarac “Flotacija” danas na Al Jazeeri Balkans

Dokumentarac “Flotacija” danas na Al Jazeeri Balkans

Nagrađivani dokumentarac “Flotacija“ možete gledati danas u dva termina, 17:05 ili 23:05 na Al Jazeeri Balkans.

Dokumentarni film Flotacija Alesandre Tatić i Eluned Zoi Ajano, srpske i britanske autorice s međunarodnim karijerama, sniman je čak devet godina i bavi se prošlošću, sadašnjošću i budućnošću.

Ovaj dokumentarni film je 2022. godine u fazi projekta predstavljen na prvom izdanju AJD Industry Daysa u kategoriji “Work in Progress”, a već naredne 2023. prikazan je na 6. AJB DOC Film Festivalu kao završen dokumentarni film u Takmičarskoj kategoriji, te mu je internacionalni žiri dodijelio priznanje Special Mention, čime je prošao puni krug od Al Jazeerin podrške produkciji. Preko prikazivanja na Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, te se sada emituje u programu AJB-a.

Dokumentarac Flotacija je obišao najvažnije evropske i regionalne festivale, gdje je i nagrađivan, dobitnik je Grand Prixa na Martovskom festivalu u Beogradu 2023, a prikazan je i na festivalima GoEast, Beldocs, Verzio i ZagrebDox, kao i mnogim drugim.

Radnja je smještena u istočnoj Srbiji, u gradu s dvojnim identitetom podijeljenim između magije i industrije, i prati porodicu čija je sudbina nerazdvojivo povezana s oba identiteta koja daje sve od sebe da osigura opstanak svoje tradicije i budućih generacija.

Dugogodišnji rudar Dragan Marković pripada posljednjoj generaciji lovaca na zmajeve u svojoj porodici. Njegova sestra Desa, udovica sindikalnog vođe, pokušava sačuvati njegovu zaostavštinu tako što se bori za prava rudarskih porodica.

U programu Al Jazeere Balkans film Flotacija bit će emitovan danas, utorak 30. aprila u 17:05 i 23:05, kao i u repriznim terminima narednih dana.

Prethodna
Netflix i Warner Bros. rade na igranoj seriji "Scooby-Doo"
Sljedeća
Griselda: Sve tako lažno, a sve tako zabavno