“Dokumentarni četvrtak“ na FTV-u od 6. oktobra

“Dokumentarni četvrtak“ na FTV-u od 6. oktobra

I ove godine Dokumentarni program Federalne televizije pripremio je niz zanimljivih sadržaja u okviru popularnog termina Dokumentarni četvrtak, koji ove sezone zvanično počinje 6. oktobra i to u terminu od 20.30 sati. Kao i prethodnih godina, Federalna televizija se oslanjala na vlastitu proizvodnju i autore, a sadržaji koji očekuju gledaoce ponovo će biti iznimno zanimljivi, duhoviti, napeti, ali i potresni.

Donosimo već veoma prepoznatljive portete Nedžada Begovića: Fazla, Rade, Vedran, a potom zanimljivu priču u režiji Namika Kabila Tikveša, o velikom bosanskohercegovačkom i svjetskom umjetniku i profesoru, Halilu Tikveši. U okviru ovog termina premijerno će biti prikazan važan i emotivan dokumentarac autorice Arijane Saračević Helać Talijan o legendarnom komandantu Mustafi Hajrulahoviću Talijanu.

Halil Tikveša

Pred kraj jesenje šeme gledaoci će imati priliku da vide serijal od četiri epiozde Rusi, autorice Elme Kazagić o ruskom uticaju na Balkanu, kako sada tako i kroz historiju, temi koju u ovom aktuelnom trenutku ne treba previše objašnjavati. Ovaj iznimno zahtjevni projekt okupio je neke od glavnih političkih i intelektualnih aktera u regiji. U serijalu, između ostalih, govore Vesna Pusić, Nenad Čanak, Stipe Mesić, Ivo Goldstein, Milorad Popović, Milivoj Bešlin.

„I u ovogodišnjoj jesenjoj šemi, redakcija Dokumentarnog programa Federalne televizije držala se do sada oprobanog pristupa, da imamo različite tematske, žanrovske i autorske pristupe i priče, što je rezultiralo šarenom lepezom dokumentarnih sadržaja“, naglašava Namik Kabil, urednik redakcije.

Sezonu 6. oktobra otvara portret Fazla, o legendranom autoru i pjevaču, Zlatanu Fazliću, u režiji Nedžada Begovića. Ovo je dokumentarna priča u kojoj nas Fazla vodi kroz periode svoga odrastanja, koji se često na zanimljiv način poklapaju sa određenim, nama poznatim društvenim epohama, tako da u konačnici svjedočimo zanimljivoj mješavini privatno-javnog ambijenta iz tog vremena.

Prethodna
Kesley Grammer se i službeno vraća ulozi u novoj "Frasier" seriji
Sljedeća
Amazon preuzima korejsku seriju "Island"