"Fast & Furious 9" pred bojkotom gledatelja u Kini

"Fast & Furious 9" pred bojkotom gledatelja u Kini

Najnoviji unos u Fast & Furious franšizu, od milja zvan FF9 ili samo F9, čeka svoj debi u Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim teritorijama, dok se istovremeno bori ostati na kineskom tržištu - najvećem u kojem film trenutno igra. Zarada filma između dvije sedmice igranja opala za preko 80%, a kineski prognostičari predviđaju mršavu konačnu zaradu filma, koja će po njima pasti ispod prijašnjih Fast & Furious filmova.

Pozadina pada zarade bi mogla biti u tihom bojkotu u kojem se film našao, nakon kontroverze koju je podigao član glumačke postave, John Cena. Posrijedi je bila izjava u kojoj je Cena hotimice prekršio kinesku polisu odnosa sa Hong Kongom i Tajvanom, a koja glasi "Jedna Kina, dva sistema". Iako se Cena ispričao vlastima i građanima Kine, šteta je možda već počinjena.

U uslovima pandemije, Kina je postala još važnije tržište, uglavnom zbog svog cjelovitog pristupa vođenju zdravstvene krize, što je omogućilo da najveći centri populacije ostanu otvoreni, što omogućava i kino-dvoranama da ostanu otvorene. Podsjetimo se da je Universal donio odluku da odgodi izlazak F9 za cijelu godinu, što je zaprepastilo filmsku industriju, baš kako bi izbjegao izlazak filma na fragmentirano tržište, kakvo sada viđamo u SAD-u i EU-u.

Prethodna
Japanske kino-dvorane otvaraju vrata 1. juna
Sljedeća
Hemsworth najavio kraj snimanja za "Thor: Love and Thunder"