Film Jessice Hausner “Klub Nula“ u kinima u BiH od 2. maja

Film Jessice Hausner “Klub Nula“ u kinima u BiH od 2. maja

Novi film Jessice Hausner Klub Nula dolazi u kina širom Bosne i Hercegovine od 2. maja.

Jedan od producenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva u okviru zajedničkog projekta s Turskom radio-televizijom TRT-om i Doha Film Institutom. Klub Nula premijerno je prikazan u službenoj selekciji prošlogodišnjeg festivala u Cannesu, a nakon toga i na 29. Sarajevo Film Festivalu (2023).

Film Klub Nula prati profesoricu koja se pridružuje osoblju međunarodne internatske škole kako bi predavala predmet “Svjesno jedenje“. Ona uči da je manje jedenja zdravo. Ostali profesori sporo primjećuju šta se događa, a kada smeteni roditelji počnu shvaćati, “Klub Nula“ postaje stvarnost.

U glavnoj ulozi je Mia Wasikowska, prošlogodišnja predsjednica žirija 29. Sarajevo Film Festivala.

Prominentna austrijska rediteljica, scenaristica i producentica Jessica Hausner bila je gošća 23. Sarajevo Film Festivala (2017), kada je otvorila 11. izdanje programa Talents Sarajevo.

Studirala je režiju na Filmskoj akademiji u Beču gdje je snimila nagrađivane kratke filmove Flora (1996) i Interview (1999). Njen prvijenac Lovely Rita premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu u okviru programa Un Certain Regard 2001. godine. I sa svojim drugim filmom, Hotel, ponovo je u Un Certain Regard programu, 2004. godine. Godine 2009. Lourdes je uvršten u Takmičarski program Venecijanskog filmskog festivala gdje je osvojio FIPRESCI nagradu. Amour Fou (2014) premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard, a Little Joe (2019), peti dugometražni film Jessice Hausner i njen prvijenac na engleskom jeziku, bio je u Tamičarskom programu festivala u Cannesu, gdje je Emily Beecham osvojila nagradu “Prix d'interprétation feminine” za najbolju glumicu.

Saradnici na produkciji filma Klub Nula u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović. Distributer filma u kinima u BiH je Obala Art Centar, uz podršku programa Kreativna Evropa – MEDIA.

Prethodna
Dan planete Zemlje: “Plastična fantazija“ u Meeting Pointu
Sljedeća
Porodična avantura “Imaginary Friends“ u kinima od 16. maja