Najbolja ostvarenja francuske kinematografije

Najbolja ostvarenja francuske kinematografije

Priredio: Braco Kartal

District B13 (2004.)

Akcija u režiji Pierrea Morela. U glavnim ulogama se pojavljuju Cyril Raffaelli, David Belle i Tony D’Amario. Radnja filma smještena je u pariška geta u 2010. godinu. Policajac na tajnom zadatku i bivši razbojnik pokušavaju se infiltrirati u bandu smještenu u Distriku B13. Film popularizuje parkour, prirodnu metodu razvijanja ljudskog tijela koja je nastala zahvaljujući francuskom časniku ratne mornarice Georgesu Hébertu.
 

 

Haute Tension (2003.)

Psihološki horor iz 2003. godine koji je godinu dana kasnije doživio i svoju UK verziju pod nazivom Switchblade Romance. Tokom 2005. godine dobio je i svoju američku i kanadsku verziju pod imenom High Tension. Režirao ga je francuski režiser Alexandre Aja, a u glavnim ulogama se pojavljuju belgijska glumica Cécile de France, francuskinja Maïwenn Besco i Philippe Nahon. Dvije prijateljice s koledža upadaju u nevolju kada ih tokom odmora na selu krene progoniti misteriozni ubica.
 
 
 
 

Le Haine (1996.)

Kriminalistička drama u crno-bijeloj tehnici Mathieua Kassovitza koja tematizira otuđenost među francuskom omladinom. Prati tri mladića – Arapina, Afrikanca i Jevreja koji provode dane besciljno lutajući po monotonim pariškim predgrađima dok oko njih bijesne socijalni nemiri. Nakon nekog vremena dolaze u sukob sa policijom. Film je Kassovitzu obezbijedio nagradu za najbolju režiju na Cannes Film Festivalu 1995. Trostruki je osvajač Cesar nagrade, dvostruki osvajač francuske nagrade Lumières, a osvojio je i nagradu European Film, te nagradu australijskih filmskih kritičara.
 
 

 

Les Lyonnalis (2011.)

Kriminalistička drama u režiji Olivera Marchala. U glavnim ulogama se pojavljuju Gérard Lanvin, Tchéky Karyo i Daniel Duval. Nakon odrastanja u siromašnoj romskoj čergi, Edmond Vidal zvani Momon, nije zaboravio odakle potiče i ponosan je na svoje korijene. Osim što nije zaboravio ko je nije zaboravio ni svog prijatelja Sergea Suttela s kojim se po prvi put suočio sa zatvorskim životom zbog krađe trešanja. Njih dvojica počinju da se bave organizovanim kriminalom. Formiraju bandu Des Lyonnais, sastavljenu od najozloglašenijih oružanih pljačkaša sa početka sedamdesetih. Njihov uspon završio se 1974. godine nakon spektakularnog hapšenja. Danas, dok se približava šesdesetim godinama života, Momon nastoji zaboraviti svoju mračnu prošlost. Ali Serge Suttel se iznenada vraća u njegov život. Film je baziran na istinitim događajima.
 
 
 

 

Loin Des Hommes (2014.)

Drama u režiji Davida Oelhoffena. U glavnim ulogama se pojavljuju Viggo Mortensen, Reda Kateb i Djemel Barek. Radnja filma smještena je u Alžir u 1954. godinu. Povučeni seoski učitelj Daru preko planine Atlas mora otpratiti Mohameda seljaka optuženog za ubistvo. Film je osvojio pet filmskih nagrada.
 
 
 

Vidocq (2001.)

SF kriminalistička misterija u kojoj se u glavnoj ulozi pojavljuje Gerard Depardie kao istorijska ličnost Eugène François Vidocq. Vidocq je detektiv koji tokom 1830. godine u Parizu već nekoliko mjeseci prati Alhemičara, serijskog ubicu. Muziku za film uradio je finski sastav Apocalyptica.
 
 
 
 

Taxi (1998.)

Akciona komedija u kojoj se u glavnoj ulozi pojavljuje Samy Nacery. Režirao ga je Gérard Pirès po scenariju Luca Bessona. Osim ovog fima snimljena su tri nastavka i jedan remake. Vješti dostavljač pizze Daniel, koji je nedavno dobio i taxi licencu, sa svojim skuterom prekorači brzinu. Hapsi ga Emilien koji ga ucjeni na način da, ukoliko želi zadržati svoju taxi licencu, mora mu pomoći u potrazi za njemačkim pljačkašima banaka. Osim Nacerya, u filmu glavne uloge tumače Frédéric Diefenthal, Marion Cotillard, Manuela Gourary, Emma Sjoberg i Bernard Farcy.
 
 
 

Deux jours, une nuit (2014.)

Belgijsko-francuska-italijanska drama za čiju su scenario i režiju zaslužni Belgijanci, braća Dardenne. U glavnim ulogama se pojavljuju Marion Cotillard i Fabrizio Rongione. Film se takmičio za Zlatnu palmu u Cannesu 2014. Osvojio je Sydney Film nagradu na Sydney Film Festivalu 2014, bio je nominovan za nagradu BAFTA za najbolji film koji nije na engleskom jeziku, zatim za dvije nagrade Cesar, a imao je i devet nominacija za Magritte nagradu, osvojivši tri, uključujući za najbolji film i najboljeg režisera za Jean-Pierrea i Luca Dardenna. Cotillard je za ulogu u ovom ostvarenju imao nominaciju za Oscara. U filmu možemo čuti francuski i arapski jezik. Prati Sandru, mladu suprugu i majku, koja je radi nervnog sloma morala pauzirati od posla. Tokom njene odsutnosti, kolege shvate da su u mogućnosti pokriti svoje smjene radeći nešto više sati, a uprava predlaže 1.000 € bonusa za sve uposlenike ukoliko se slože da je Sandra suvišna. Sandra se kasnije vraća na posao i otkriva da je njena sudbina u rukama njenih šesnaest saradnika i mora posjetiti svakog od njih tokom vikenda kako bi ih nagovorila da odbace novčani bonus. Međutim, većina saradnika je protiv, a odluka će biti donesena u ponedjeljak ujutru.
 
 
 
 
 

Jeaune & Jolie (2013.)

Drama u režiji Françoisa Ozona. Producirali su je Eric i Nicolas Altmayer, a u glavnoj ulozi se pojavljuje Marine Vacth kao djevojka Isabelle. Osim nje tu su i Charlotte Rampling, Johan Leysen, Géraldine Pailhas i Frédéric Pierrot. Film je bio nominovan za Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu 2013. i dobio je pohvale od kritičara. Bio je prikazan na Toronto International Film Festivalu 2013. i osvajač je TVE Otra Mirada nagrade na festivalu u San Sebastiánu.
 
 
 

La French (2014.)

Francusko-belgijski akcioni kriminalistički triler u režiji Cédrica Jimeneza. Inspirisan je događajima iz sedamdesetih godina kada se krijumčario heroin iz Turske u Francusku i iz SAD-a u Kanadu, a koji su predstavljeni u ostvarenju The French Connection iz 1971. U glavnim ulogama se pojavljuju Jean Dujardin kao policajac Pierre Michel i Gilles Lellouche kao narko bos Gaëtan "Tany" Zampa.
 
 
 
 
 

De rouille et d'os (2012.)

Francusko-belgijska romantična drama u režiji oskarovca Jacquesa Audiarda u kojoj se u glavnim ulogama pojavljuju Marion Cotillard i Matthias Schoenaerts. Utemeljena je na istoimenoj zbirci kratkih priča Craiga Davidsona. Prati nezaposlenog 25-godišnjaka koji se zaljubljuje u Stephanie koja trenira kitove-ubice. Film se takmičio za Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu 2012. gdje je nakon prikazivanja nagrađen desetominutnim ovacijama. Bio je također nominovan za Screen Actors Guild nagradu, dva Zlatna globusa, dvije BAFTA nagrade i devet César nagrada, osvojivši četiri.
 

 
 
 
 

La Pianiste (2001.)

Francusko-austrijski erotski triler u režiji Michaela Hanekea. U glavnim ulogama se pojavljuju Isabelle Huppert i Benoît Magimel. Baziran je na istoimenoj noveli dobitnika Nobelove nagrade za književnost Elfrieda Jelineka. Prati Eriku Kohut, učiteljicu klavira, koja ulazi u sadomazohističku vezu sa svojim studentom, Walterom Klemmerom. Film je osvojio devet filmskih nagrada na raznim svjetskim festivalima.
 
 
 

 

Martyrs (2008.)

Nagrađivana horor misterija u režiji Pascala Laugiera koji je napisao i njen scenario. U glavnim ulogama se pojavljuju Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï i Catherine Bégin. Anna nakon petnaest godina kreće da se osveti onima koji su je zlostavljali kao dijete. Ostvarenje koje na kontraverzan i mučan način obrađuje temu zlostavljanja djece i koje se temelji na istinitim događajima povezanima s monstruoznim serijskim ubicom i zlostavljačem djece Marcom Dutrouxom. Detalji o njegovim zločinima su tek kasnije izašli na vidjelo.
 
 

 

Incendies (2010.)

Ratna drama/misterija u režiji Denisa Villeneuvea. U glavnim ulogama se pojavljuju Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin i Maxim Gaudette. Majka koja je na samrti šalje svoje blizance, Jeannu i Simona, na Bliski Istok kako bi otkrili svoje porodične korijene. Bazirana je na istoimejnoj noveli libanonsko-kanadskog pisca Wajdia Mouawada. Osvajač je jedanaest filmskih nagrada. The New York Times ga je svrstao među dest najboljih filmova u 2011.
 
 

 

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001.)

Romantična komedija/drama u režiji Jean-Pierra Jeuneta. Priča o sramežljivoj konobarici koju glumi Audrey Tautou. Ostvario je zaradu od 33 miliona dolara i najuspješniji je film na francuskom jeziku koji se ikada prikazivao na području SAD-a. Višestruki dobitnik nagrada, među kojima su četiri César nagrade i dvije BAFTA nagrade.
 
 
 
 

Irréversible (2002.)

Triler/misterija scenariste i režisera Gaspara Noa u kojoj glavne uloge tumače Monica Bellucci, Vincent Cassel i Albert Dupontel. Tok događaja jedne traumatične noći u Parizu je prikazan obrnutim hronološkim slijedom. Prelijepa Alex je brutalno silovana i pretučena. Njen dečko i bivši ljubavnik uzimaju stvar u svoje ruke i unajmljuju dva kriminalca da im pomognu pronaći silovatelja kako bi se osvetili. Muziku za film je uradio Thomas Bangalter, najpoznatiji kao dvojac electro dua Daft Punk. Sadrži scene ekstremnog nasilja. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Stockholmu osvojio je nagradu za najbolji film.
 
 
 

 

La Vie d'Adèle – Chapitres 1 & 2 (2013.)

Francuska romantična drama o odrastanju koju je napisao, producirao i režirao Abdellatif Kechiche. U glavnim ulogama se pojavljuju Léa Seydoux i Adèle Exarchopoulos. Radnja filma je koncentrisana oko tinejdžerice Adèle (Exarchopoulos) i slikarice koju glumi Léa Seydoux. Na filmskom festivalu u Cannesu 2013. film je jednoglasno osvojio Zlatnu palmu od strane službenog žirija i FIPRESCI nagradu. Postao je prvi film koji je obezbijedio Zlatne palme režiseru i glavnim glumicama. Baziran je na istoimenoj noveli Julie Maroh iz 2010. Svoju sjevernoameričku premijeru imao je na Telluride Film Festivalu 2013, a bio je nominovan za nagradu Zlatni globus za najbolji strani film i nagradu BAFTA za najbolji film koji nije na engleskom jeziku. Mnogi kritičari su ga proglasili najboljim filmom 2013.
 

 
 
 

Intouchables (2010.)

Komedija/drama koju su režirali Olivier Nakache i Éric Toledano. U glavnim ulogama se pojavljuju François Cluzet i Omar Sy. Film je bio nominovan za osam César nagrada, a jedna od nih je i dodijeljena Omaru Syu i to u kategoriji za najboljeg glumca. Radnja ovog ostvarenja je inspirisana istinitom pričom o Philippeu Pozzo di Borgu i njegovom francusko-alžirskom njegovatelju Abdelu Sellou.
 
 

 

Les Visiteurs (1993.)

Komedija u režiji Jeana-Marie Poiréa. Vitez iz 12. vijeka i njegov sluga putujući kroz vrijeme stižu u moderno društvo. U glavnim ulogama se pojavljuju Jean Reno Christian Clavier koji je za ulogu u ovom ostvarenju nagrađen César nagradom. Tokom 1998. snimljen je i nastavak pod nazivom Les visiteurs 2: Les couloirs du temp,  dok je izlazak trećeg dijela najavljen za jesen 2016. Postoji i američki remake filma pod nazivom Just Visiting iz 2001.
 
 

 

Filmska franšiza o žandarima iz Saint Tropeza (1964-1982.)

Kompletan filmski serijal o žandarima iz Saint Tropeza je nevjerovatno zabavan i spada u kultna ostvarenja ne samo francuske već i svjetske kinematografije. Žandare predvodi nevjerovatni Louis de Funès koji je i dan danas jedan od napoznatijih francuskih glumaca i apsolutni šampion francuskih kino blagajni. Snimljeno je ukupno šest filmova: Le Gendarme de Saint-Tropez (1964.), Le Gendarme à New York (1965.), Le gendarme se marie (1968.), Le Gendarme en balade (1970.), Le Gendarme et les Extra-terrestres (1979.) i posljednji, snimljen godinu dana prije Funèsove smrti, Le Gendarme et les Gendarmettes (1982.). Sve filmove režirao je Jean Girault koji je preminuo 24. jula 1982. u Parizu. Ovi filmovi i danas imaju ogromnu popularnost i često se prikazuju, kako na TV stanicama u regionu, tako i na svjetskim TV kanalima.
 
 
Prethodna
Holivudski raritet: Remake bolji od originala
Sljedeća
Die Hard: Najbolja akciona trilogija