Najočekivaniji filmovi u 2015. godini, vol.1

Najočekivaniji filmovi u 2015. godini, vol.1

star wars_1Piše: Nisad Selimović

Najnoviji nastavak popularne franšize Ratovi zvijezda: Sila se budi najočekivaniji je film koji će premijeru doživjeti u godini koja je počela. Jedan od najvećih komapanija za prodaju ulaznica, Fandango, objavila je svoju zvaničnu listu najočekivanijih filmova u 2015., i to u mnogo različitih kategorija. Fandago je inače prva stranica kada se žele uporediti ovakvi podaci jer ima nevjerovatnih 30 miliona posjeta na svom sajtu mjesečno (!), te sarađuje sa više od 20.000 kina u SAD-u. Dakle, relevantno da relevantnije ne može biti. Ustanovili su da će novi Ratovi zvijezda privući najviše gledalaca u kino sale, dok će novi nastavak Osvetinka (Avengers: Age of Ultron) svi oni otići gledati nakon prvog izbora – Star Warsa. Uzalud Captain America, Thor i Hulk zajedno- cijela svita super junaka nije ni do pasa kosmičkoj legendi koju slijede milijarde zaljubljnika širom svijeta. A da kinima inače vladaju tinejdžeri, kada tamo nisu Stormtrooperi, dokazuje i treće mjesto na kojem se nalazi nastavak The Hunger Games: Mockingjay – Part 2, savršeno dovoljno tupavog filma da bi se svidio onima koji su u tom delikatnom starosnom dobu. Novi nastavak ove franšize inače je drugi dio trećeg nastavka koji je poharao kino blagajne širom svijeta.

 

Odmah do njega nalazi se ekranizacija romana koji je okrenuo svijet naopačke i sada svi žele vidjeti uživo kako izglda blagi sado-mazo tretman na velikom platnu, a koji su svi zamišljali u mraku svoje sobe dok su čitali bestseller E.L. James. „Pedeset nijansi sive“ uzburkao je maštu nemaštovitih i tako je završio u vrhu ove top liste. Ako želite kvalitetan spoiler preskočite odmah na sljedeći pasus – istina je samo jedna: filmovi su loši ako je roman odličan. Zamislite tek šta se dešava sa sladunjavim limunadama s nekoliko seksualnih pikanterija.

 

Nastavci će opsjedati kina u tekćoj godini. Najnoviji dolazi iz prašnjave magaze Stevena Spielberga, koji se odlučio producirati, nakon čak 22 godine (slično kao što su učinili i sa komedijom Dumb and Dumber To), najnoviji priču o oživjelim dinosaurusima na napuštenom ostrvu, film pod nazivom Jurassic World. Godine 1993. CGI tehnologija je bila u punom zamahu i sve što je Spielberg stavio na veliko platno izgledalo je zapanjujuće, od T-Rexa do plesiosaurusa. Sada, dvije decenije poslije, to će biti jedno, da prođemo bez vulgarizama, prvorazredno iznenađenje. Fandago je svoj izbor bazirao na glasanju koje je prošli mjesec provedeno na više od hiljadu korisnika.

 

Osim liste filmova, došli su i do nekih vrlo zanimljivih sporednih rezultata. Tako sada znamo da publika na velikom platnu u 2015. najviše želi vidjeti Jennifer Lawrence (The Hunger Games: Mockingjay – Part 2). Odmah do nje su Scarlett Johansson (Avengers: Age of Ultron) i Angelina Jolie (By the Sea). Od muškaraca, najpoželjnija lica su Robert Downey Jr. (Avengers), Chris Hemsworth, koji će se pojaviti u čak tri filma (Avengers: Age of Ultron, Blackhat i In the Heart of the Sea), a tu je i mrko lice Daniela Craiga koji se opet vraća kao James Bond u filmu intrigantnog naziva Spectre.

 

Kao dodatak ovim listama, vrijedi spomenuti i još nekoliko naslova koji će sigurno naći svoje mjesto pred kino publikom. Disney – Pixar, recimo, dovršava film Inside Out čija se radnja dešava u glavi 12-godišnje djevojčice. Ovo će biti jedan od dva njihova animiran hita koja stižu u kina ove godine – tu je i Good Dinosaur. Warner Bros, koji drži prava na eksploataciju strip junaka DC Comicsa, ipak će ove godine izbaciti u kina dugo iščekivani i za 2014. planirani hit Batman vs Superman: Dawn of Justice. Mnogi su se razočarali kada su saznali da će Ben Affleck igrati Batmana, ali entuzijazam zaljubljenika nije splasnuo. Posebno kada su saznali da će se u filmu pojaviti i Wonder Woman.

  Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prehodna
Filmska inventivnost u 2014. godini
Sljedeća
Stvarna i filmska istina