Edward Norton i Ula Pontikos na trećem Ponta Lopud festivalu

Edward Norton i Ula Pontikos na trećem Ponta Lopud festivalu

Na predstojećem izdanju Ponta Lopud festivala, koji će se održati od 20. do 24. juna na otoku Lopudu u Hrvatskoj, predavanja i radionice za regionalne profesionalce u kategoriji "Glumci“ pohađat će osam glumica i glumaca koji iza sebe već imaju zapažene uloge u brojnim filmskim ostvarenjima. Imena filmskih umjetnika već su otkrivena – među njima je i Muhamed Hadžović iz BiH, a sada znamo i kroz čija će bogata profesionalna i osobna iskustva sudionici dobiti priliku usavršiti svoja znanja i profesionalne kompetencije. 

Riječ je o umjetniku koji je već gotovo trideset godina u samom vrhu svjetske kinematografije, a čija biografija govori sama za sebe. Edward Norton jedan je od najslavnijih glumaca svoje generacije, glumio je u preko 50 filmova, producirao njih 13, napisao pet i režirao dva. Tri puta je nominiran za nagradu Oscar (Iskonski strah, Generacija X i Birdman), kao i za nagradu Udruženja filmskih glumaca (SAG), dvaput za BAFTA-u i za Zlatni globus, a dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie, kao i brojnih drugih za glumu i produkciju. Glavni masterclass Edwarda Nortona poslušat će svi sudionici Ponte Lopuda, a narednih dana uslijedit će radionice samo za sudionike u kategoriji “Glumci”.

"Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim rediteljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali, isto tako i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat, te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa", izjavio je Edward Norton u povodu svog sudjelovanja na trećem izdanju Ponta Lopud festivala.

Nortonov najnoviji film Brooklyn bez majke, koji je producirao i režirao, za koji je napisao scenarij i u kojem je glumio, reditelj i historičar Ken Burns nazvao je “ni manje ni više nego modernim remek-djelom”. Jedna od recentnijih uloga mu je ona u filmu Glass Onion: a Knives Out Mystery, koji je u prve tri sedmice emitiranja postao jedan od tri najgledanija filma u historiji Netflixa. Trenutno ga možemo gledati u Appleovoj antologijskoj seriji Extrapolations, a očekuje ga i uloga u filma Asteroid City, njegovog petog igranog filma u režiji legendarnog Wesa Andersona.

Drugu godinu zaredom u sklopu Ponta Lopud festivala održat će se i stručni programi za snimateljice. Doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji sastavni je dio svjetonazora festivala Ponta Lopud, pa će i na ovogodišnjem, trećem festivalskom izdanju u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i regionalnim filmskim centrima iz BiH, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, biti organiziran teoretski i praktični rad s jednom od svjetski poznatih direktorica fotografije na filmu (DOP). Tri sudionice stručnih programa za snimateljice svoje će vještine “izbrusiti” uz Ulu Pontikos, članicu Britanske udruge snimatelja i izvršnog ogranka Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Poput Edwarda Nortona, i Ula Pontikos svoj će glavni masterclass održati sa sudionicima svih triju kategorija sudionika, nakon čega će se posvetiti samo snimateljicama i to kroz teoretski i praktični rad.

Ula Pontikos diplomirala je na prestižnom londonskom NFTS-u (Nacionalnoj školi za film i televiziju), koji joj je 2022. godine dodijelio godišnju nagradu Sue Gibson BSC za rad na TV seriji Russian Doll. Rad na posljednjoj sezoni navedene serije donio joj je i nominacije za Emmy i nagradu Američkog društva snimatelja (ASC). Svoj prvi igrani film, Weekend, Ula je snimila 2011, a BBC Film ju je 2012. proglasio talentom u usponu. Od tada nastavlja snimati filmove uključujući Lilting, za koji je 2014. osvojila nagradu World Cinema Cinematography na Sundanceu, te Stars Dont Die in Liverpool, nominiran za tri BAFTA-e.

Sve novosti i informacije o Ponta Lopud festivalu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici festivala  www.pontalopud.hr, te putem društvenih mreža.

Prehodna
“Niska trava“ i “Dohvatiti sunce: El Shatt“ na 69. Oberhausenu
Sljedeća
WB ostaje posvećen tradicionalnoj filmskoj distribuciji