Obavezno filmsko štivo, vol. 5: Vruća filmska jesen na obzoru

Obavezno filmsko štivo, vol. 5: Vruća filmska jesen na obzoru

 

Piše: Nino Romić

Naš godišnji pregled novih filmskih naslova, kojima se veselimo u predstojećoj godini, nastavlja se i sa pogledom u drugu polovicu 2021. Za posljednje dane ljeta, početak jeseni i zimu se gaje velike nade, kao period oporavka filmske izložbe, pa i zabavne industrije gledajući u cijelosti. Špekuliranja je napretek, a konkretnih pojedinosti odveć premalo, ali ljubitelji filma se bez sumnje nadaju ovom scenariju, u kojem druga polovica godine figurira kao povratak na staro – koliko je to moguće, to jeste, nakon svega što se desilo u periodu iza nas.

A sada, bacimo pogled i na još nekoliko filmova koje očekujemo:

The Man From Toronto 3. septembar

Sonyjev akcijski spektakl sa dozom humora u režiji Patricka Hughesa u naslovima i recima medija se pojavio poslije odlaska Jasona Stathama iz glumačke postave, neposredno pred početak snimanja. Njega je zamijenio Woody Harrelson, kao pandan zvijezdi filma, Kevinu Hartu. Film prati susret profesionalnog ubice, naslovnog čovjeka iz Toronta, jednog uličnog pametnjakovića te cijelog tima plaćenih ubica. The Man From Toronto je isprva bio najavljen za izlazak u novembru 2020, no zbog svih okolnosti u svijetu, svoj debi sada očekuje početkom septembra. 2021.

The Boss Baby: Family Business – 17. septembar

DreamWorks ne planira predati tron animiranog filma Pixaru tek tako lako, a njihov najnoviji pretendent dolazi pod naslovom The Boss Baby: Family Business. Riječ je o nastavku relativno uspješnog porodičnog filma iz 2017, sa kojim se DreamWorks vraća, sa malo sreće, u kino-dvorane ove jeseni.

Death on The Nile – 17. septembar

Istog dana kao i The Baby Boss 2, gledatelji bi trebali imati na ponudi i dugo očekivani Death on The Nile, drugi film režisera Kennetha Branagha sa likovima iz pera Agathe Christie. Pored režije, Branagh se može pohvaliti i ulogom velikog detektiva, a njemu će se na platnu pridružiti cio niz poznatih imena, počevši od Gal Gadot, Toma Batemana, Russella Branda i Annette Bening.

Dune – 1. oktobar

U opisu princeze Irulan, Arakis, svijet koji je dao ime romanu i cijelom književnom serijalu Franka Herberta, ima paradoksični epitet kao pustoš i zabit poznatog svemira, ali i najdragocjenijeg plijena sukobljenih sila. Među gledateljima filma, pak, najnovija adaptacija okosnice naučne fantastike drži manje paradoksičan, ali ne i laskav epitet filma koji će ostariti dok dočeka svoju premijeru. Dune puni retke i maštu gledatelja još od 2019, a pred njih je trebao stići u decembru prošle godine. No, nakon svega što se desilo u svijetu i filmskoj industriji, Dune Denisa Villeneuvea će debitirati tek u oktobru 2021. U univerzumu Herbertove „Dine“, popularna izreka kaže da začin mora teći, ali mi ćemo reći da Dune mora igrati.

Halloween Kills – 15. oktobar

Sa dugim uvodnim kadrom, John Carpenter je davne 1978. bez sumnje udario temelje za mnoge buduće slasher horore. Uspjeh filma je zajamčio brojne nastavke, a brojni nastavci, pak, zajamčili su i blagovremeni reboot serijala, što se i desilo 2018. i sa ne baš nadahnuto naslovljenim Halloween u režiji Davida Gordona Greena. Kako se dalo pretpostaviti, uspjeh Greenovog nastavka/reboota/remixa je zajamčio i vlastiti izravni nastavak u obliku Halloween Kills, koji stiže pred gledatelje baš u sezoni pred doček Noći vještica.

Noć vještica se nadamo dočekati u otvorenim kino-dvoranama, pa makar i u društvu pravih vještica. No, i ovaj put ćemo ipak naglasiti da su ponuđeni datumi podložni promjenama od strane svojih distributera.

Prehodna
Alban Ukaj: “Pun mjesec” pripada novoj generaciji umjetnika
Sljedeća
Obavezno filmsko štivo, vol. 6: Pogled na jesen i zimu 2021.