Östlundov film u službenoj selekciji festivala u Cannesu

Östlundov film u službenoj selekciji festivala u Cannesu

Novi film Rubena Östlunda Triangle of Sadness, čiji je koproducent Obala Art Centar iz Sarajeva, uvršten je u službenu selekciju festivala u Cannesu. Östlund je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa - igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

Njegov najnoviji film je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, par manekena, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što odlete na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Brod se besprijekorno održava. Brodom sa dobrostojećim putnicima upravlja idiotski, marksistički pomorski kapetan. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, i na kraju završi krešendom kada gusari napadnu brod. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije. Šačica preživjelih putnika je izbačena na obalu pustog ostrva. Sada su se stvari preokrenule: sredovječna filipinska čistačica, jedina koja može da obezbijedi sredstva za preživljavanje, postavlja se kao vođa grupe. Carl, Yaya i ostali preživjeli nalaze se u matrijarhatu u kojem je muška seksualnost valuta…

Film je koproduciran u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT).

Selekcija festivala u Cannesu objavljena je na današnjoj konferenciji za novinare u Parizu.

Sedamdeset i peti filmski festival u Cannesu bit će održan od 17. do 28. maja 2022.

 

Prehodna
Objavljen program 75. izdanja Cannes Film Festivala
Sljedeća
Sony prodaje akcijsku komediju "The Man from Toronto" Netflixu