Plavo je najtoplija boja: Nepretenciozno i senzualno

Blue_Is_the_Warmest_ColorPiše: Segor Hadžagić

Plavo je najtoplija boja je još jedan u nizu sjajnih ovogodišnjih filmova na temu odrastanja. Ne samo to, riječ je o jednom od najboljih evropskih ostvarenja ove godine, koji je ovjenčan i Zlatnom palmom te FIPRESCI nagradom na festivalu u Cannesu. Kada se ima u vidu da su rivali reditelja Abdellatifa Kechichea bila imena poput Francoisa Ozona, Jia Zhang-kea i braće Cohen, ne treba se posebno objašnjavati kakvo remek-djelo je napravio mladi tunižansko-francuski glumac, scenarista i redatelj. Oduševljena kritika film je odmah nazvala „francuskim lezbejskim odgovorom na Brokeback Mountain“.

Istina, nema ništa osobito provokativno i intrigantno u samoj priči koja govori o rađanju ljubavi između srednjoškolke i studentice, niti je Kechiche sklon autorskim redateljskim bravurama. Ipak, neopterećujuća perspektiva iz koje se govori o neizbježnim usponima i padovima jedne veze, strahovima i dilemema koje prate odrastanje, predstavlja pravo osvježenje, jer redatelj izbjegava element  skandaloznosti, još uvijek karakterističan za oblikovanje ovakvih tema. Kechiche je izbjegao zamku još jednog pokušaja definiranja gay seksualnosti, fokusirajući se više na proces fizičkog i mentalnog sazrijevanja petnaestogodišnje Adele (Adèle Exarchopoulos).

Na početku filma ona je prilično zrela srednjoškolka koja još uvijek otkriva tajne seksulanosti, dok na kraju filma stičemo dojam da je odrasla žena spremna na izazove stvarnog života. Adele je u vezi s Thomasom koji je opsjednut njome, ali ne može iz glave da izbije jedan slučajni susret sa ekscentričnom studenticom likovnih umjetnosti, Emmom (Léa Seydoux). Ubrzo, njih dvije izlaze u lezbijski bar, nakon čega slijedi jedna od najsenzualnijih ljubavnih gay scena. No, dok je Emma sa svojim kozmopolitskim duhom potpuno opuštena, Adele je u stalnom grču. Kada nas priča odvede nekoliko godina kasnije, vidimo da Emma i Adele žive zajedno, ali u jednoj vrsti suspregnute sreće.

Nepretenciozno i senzualno djelo, Plavo je najtoplija boja predstavlja jedan od rijetkih filmova koji temu gay ljubavi obrađuju iz intimne perspektive. I to ga čini opravdanim favoritom svakog jačeg svjetskog filmskog festivala!

Prethodna
Blue Jasmine: Blanchett u ulozi života
Sljedeća
Pripravnici: U borbi za posao