Pobjeda Rogena i Franca: "Intervju" će se ipak naći u kinima

Pobjeda Rogena i Franca: "Intervju" će se ipak naći u kinima

the-interview-Piše: Nisad Selimović

Saga oko Intervjua, komedije koja je pokušala ismijati sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, svakim danom dobija nove konotacije. Podsjećamo, kompanija Sony je ranije ove godine dovršila snimanje filma u kojem Seth Rogen (koji je također i jedan od reditelja) i James Franco igrom slučaja budu regrutovani od CIA kako bi izvršili atentat na Jong-una. Prije mjesec, upravo kada je film krenuo u ograničenu distribuciju na američkoj zapadnoj obali, hakeri (ispostaviće se sjevernokorejski, po FBI-ju) napali su korporativne stranice Sonya i skinuli terabajte povjerljivih materijala. Ali, tu nisu stali - kada je film trebao krenuti u širu distribuciju, objavili su prijetnju da će napasti svaku kino-dvoranu u kojoj se bude prikazivao film, nakon čega ga je Sony odlučio povući iz svakog oblika distribucije. Vrlo brzo nakon te objave, američkoj javnosti je kroz redovno obraćanje i predsjednik Barack Obama saopštio šta misli o potezu Sonya:

Otkazivanje distribucije filma bila je greška. Ne možemo imati društvo u kojem neki diktator negdje može postavljati cenzuru u Sjedinjenim Državama, kritizirao je potez filmskog giganta Obama.

Ako su hakovali Sony zbog blesavog filma, zamislite šta bi mogli uraditi kada bi pogledali dokumentarac koji im se ne sviđa, ili vijesti na televiziji, dodao je američki predsjednik.

Ono što je trebala biti zabava u kinu, očito je postala uvreda za jednu od najvećih sloboda koje čovjek može imati - slobodu govora. I mnoge holivudske zvijezde su dijelile Obamino mišljenje. George Clooney je čak bio pokrenuo i peticiju, ali mu je niko nije potpisao.

Uradite sve što treba da ovaj film ugleda svjetlo dana. Ne zato što ga svi moraju vidjeti nego zato da nam ne može niko reći da ga ne možemo vidjeti, kazao je Clooney, jedna od najutjecajnijih ličnosti u Hollywoodu i, po svemu sudeći, perspektivni budući političar.

Glavni glumci iz filma od početka prijetnji imaju 24-satnu zaštitu, a veliki broj njihovih kolega se javnosti obratio preko Twittera, kao što je to učinio Rob Lowe: „Vau. Svi su se posakrivali. Hakeri su pobijedili. Krajnja i potpuna pobjeda. Vau.“, bio je zapanjen Lowe. Komičar Damon Wayans je, što je strašno, kroz humor kazao i najveću istinu: „Mi sa teroristima ne pregovaramo. Mi samo uradimo ono što traže.“, napisao je Wayans.

U međuvremenu, zbog silnih kritika, i Sony je pokušao popraviti već zastrašujući spin i užasne posljedice lošeg prosuđivanja menadžmenta i vlastite PR mašinerije. U intervjuu za All Things Considered, izvršni direktor Sonya Michael Lynton kazao je da niko kompaniju nije shvatio na pravi način.

Mislim da predsjednik Obama i ja imamo slična mišljenja o Prvom amandmanu, ali bio sam iznenađen njegovim govorom. Mislim da su mediji potpuno pogrešno prenijeli našu informaciju - mi nismo željeli zaustaviti distribuciju filma, nego smo bili primorani to učiniti jer kino-lanci nisu htjeli rizikovati sigurnost posjetilaca sa projekcijom "Intervjua", posipao se pepelom Lynton.

Mi nismo kapitulirali. Mi ne posjedujemo kino-dvorane, i mi se moramo oslanjati na one koji ih imaju da budu spremni distribuirati naše filmove. Mi smo itekako željeli pustiti film u kina, ali kada kina odluče da ih ne uvrste na repertoar, mi nemamo izbora nego da otkažemo premijeru zakazanu za 25. decembar. To nije bila naša odluka, pojasnio je direktor Sonya.

Ubrzo je uslijedila i dodatna obavijest, ali Sony ju je ovaj put pustio hladno, putem e-maila. U njoj su saopštili da kompanija još gaji nadu da će svi koji žele da vide film ubrzo dobiti priliku da to i učine. Kako - Sony nije precizirao, niti nagovijestio. Ali, tek nekoliko dana poslije, nakon ogromnog pritiska javnosti, medija pa indirektno i predsjednika SAD-a, povukli su potez očajnika – dozvoliće prikazivačima, onima koji to žele, da zavrte film na svojim platnima danas, na Božić. Sony Pictures se sa cijelom ovom zbrkom našao u zaista golemom škripcu, iz kojeg, činilo se, više nema izlaza. Šteta je već učinjena za kompaniju, dok je američka javnost zadovoljena. Sloboda izbora, jedno od najrazvikanijih prava kojima se najmoćnija zemlja svijeta diči, ipak nije narušena. Prava američka pobjeda, kao iz filmova.

Besplatna distribucija? Posljednje vijesti kažu da bi Sony mogao svoj kontroverzni film distribuirati i preko svoje internet-platforme za distribuciju videosadržaja Cracklea. Iako ovo nije potvrđeno od kompanije, to bi mogla biti jedna od malo preostalih realnih mogućnosti za prikazivanje filma svekolikoj javnosti. Crackle je već duže vremena popularan među ljubiteljima komedije, jer na njemu svoj novi šou "Komičari u autu idu na kafu" distribuira Jerry Seinfeld. Svoje usluge je, što je skoro nezamislivo, Sonyu čak ustupila i najveća kompanija koja nudi alate za dijeljenje p2p (peer to peer) sadržaja između svojih korisnika BitTorrent:

BitTorrent Bundle je, ustvari, najbolji način za Sony da ponovo preuzmu kontrolu nad svojim filmom, da ne popuste pod terorističkim prijetnjama i da na siguran način obezbijede široku publiku za svoj film, objavila je kompanija u svom saopštenju.

To bi, također, bio i jasan stav u korist slobode govora, dodali su iz BitTorrenta.

Ubrzo nakon objave da će se film ipak naći u kinima, i Bijela kuća je promptno izdala saopštenje:

Predsjednik aplaudira na Sonyjevu odluku da dozvoli prikazivanje filma. Kao što je predsjednik jasno kazao, mi smo država koja vjeruje u slobodu govora i pravo na umjetnički izražaj. Odluka koju je donio Sony i kino dvorane dozvoliće ljudima da sami donose svoje odluke o filmu i mi pozdravljamo takav razvoj događaja.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
Hollywood postao žrtva terorističkih prijetnji
Sljedeća
Filmska inventivnost u 2014. godini