Počelo snimanje filma "Testament", nastavka "Amaneta"

Počelo snimanje filma "Testament", nastavka "Amaneta"

Na radost brojne publike, najgledaniji bh. film iz prošle godine - "Amanet", dobit će svoj nastavak. Prva klapa za nastavak "Testament" pala je jučer u selu Obojak kod Fojnice.  

“Više od 50 članova filmske ekipe boravit će u Obojku naredna tri dana nakon čega će snimanje biti nastavljeno u 2024. godini“, kazao je za Faktor reditelj i scenarista Mirza Begović.

Ističe da je Testament komedija o prijateljstvu čija se radnja dešava 1990. godine i u kojoj zbog ličnih životnih drama pored likova nezapaženo protiče politička, društvena nestabilnost i sve ono što je uslijedilo poslije.

“Film će otvoriti i fenomen Željezare i željezarskih radnika, kafana i života u industrijskoj Zenici 1990. godine, a radnja se primarno odvija u selu Podstijena u Busovači. Osim Podstijene i Zenice, film će se snimati kao što je već rečeno i u Fojnici“, pojasnio je Begović.

Više od 70 posto filma snimat će se u aprilu i junu. Realizaciju filma podržala je Fondacija za kinematografiju BiH sa 300.000 KM, no to je samo 50 posto potrebnog budžeta za film. 

“Nismo naravno zaokružili budžet, ali radimo, imamo tu i vlastitog ulaganja. Ono što nam je posebna čast je da je film Amanet možda jedini film u BiH koji je sam sebe isplatio kroz kina i ulaznice. U cijeloj toj priči stvoren je mali višak koji će biti investiran u ovaj film Testament“, dodaje Begović.

Film će producirati AmfiTeatar i Hudhud produkcija Sarajevo, u produkcijskom timu je i Nevres Softić, producent i direktor fotografije, Ajdin Hasanić, izvršni producent, Zlatko Sofović kao menadžer produkcije i mnogi drugi. Kada je riječ o glumačkoj postavi, u filmu će igrati Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović, Iva Filipović, Faketa Salihbegović Avdagić, Mugdim Avdagić, kao i većina glumačke postave iz Amaneta.

Također, u odnosu na Amanet u filmu će se pojaviti i neka nova lica poznata bosanskohercegovačkoj publici. Testament nastavlja priču tamo gdje je Amanet stao.

“Svi koji su pročitali scenarij kažu da je to jedna topla i lijepa priča u koju će se gledatelji zaljubiti. Osim u selu Podstijena gdje se dešava radnja filma prvog dijela, u drugom dijelu će se radnja dešavati tu, ali i u industrijskoj Zenici 90-ih godina. I u filmu će se osjetiti ta politička napetost koja je bila pristuna tada, ali neće direktno utjecati na radnju, nego će biti sporedni detalj, motiv o kojem mi govorimo. Vratit ćemo se u devedesete godine kada su u pitanju i sportski događaji, kulturni događaji i napraviti jedan prelijep nostalgičan set. Radimo na maketama, na konstrukcijama, na oživljavanju tog jednog vremena. Na selu je to mnogo lakše oživjeti, tu kao da je vrijeme stalo“, kaže Begović

Radnja filma Testament prati Asada, glavnog lika, koji, nakon što sazna da poslije umrlog oca nije naslijedio imovinu, primoran je i sam upoznati rad i život u industrijskoj Zenici s početka devedesetih godina.

Očekujući da će uporedo studirati i raditi, vrlo brzo saznaje da je izgubio pravo na školovanje, ali i da život radnika zeničke Željezare je sve osim obične radničke svakodnevnice. Na fenomen željezarske plaće, kafane, kocke, trgovine i proizvodnje ilegalnih mlinova, ni sam ne ostaje imun, što se uveliko reflektuje na njegov porodični život, ali i život u selu Podstijena.

Izvor: Faktor

Prehodna
MGM i Amazon rade na nastavku za "Samaritan" sa Stalloneom
Sljedeća
Snažan vikend pred "Five Nights at Freddy´s"