Pomak ali ne i dogovor nakon nove runde pregovora

Pomak ali ne i dogovor nakon nove runde pregovora

Drugi dan intenzivnih pregovora između sindikata scenarista (WGA) i vodećih studija (AMPTP) Hollywooda je okončan sa izvjesnim pomakom, ali ne i dogovorom između dvije strane.

Dan iza nas, četvrtak 21. septembra, bio je pun intimacija dogovora, ali službene izjave obje strana su dale do znanja tek da će se pregovori nastaviti i sljedećeg dana. Izjave su pred javnost stigle nakon desetosatnog sastanka kojem su prisustvovali pregovarači WGA-a te šefovi četiri glavna studija, uključujući Boba Igera, te Davida Zaslava.

Uprkos odsustvu konkretnog dogovora, sastanak je urodio pomakom. Deadline prenosi navode svojih izvora, koji tvrde da su strane bliže suglasju nego što je bio slučaj nakon prošle runde pregovora. Na stolu je okvir po kojem bi trebali biti vođeni odnosi između studija i scenarista tokom sljedeće tri godine, a izvori Deadlinea navode da su se pregovori okrenuli prema "sitnim detaljima".

Uoči propasti prošle runde pregovora, scenaristi su tražili bolju raspodjelu naknada za streamovani sadržaj, kontrolu autorstva nad sadržajem koji stvara umjetna inteligencija, ali i zajamčeni broj pisaca na projektu, te zajamčeni broj radnih sedmica u godini kao osnov daljeg odnosa sa produkcijama koje spadaju pod kišobran AMPTP-a. Ocijenjen kao maksimalistički, AMPTP je potonji zahtjev WGA-a glatko odbio u maju, a daleko skromnije uslove je ponudio u augustu.

WGA i AMPTP će nastaviti pregovore u istom formatu i danas, 22. septembra.

O razgovorima između glumaca i AMPTP-a, uprkos nekim pomacima na WGA, još uvijek nema novosti.

Prethodna
Bh. naučno-fantastični film "Fugitive" ponovo u kino-dvoranama
Sljedeća
Box office: "The Expend4bles" ipak iza "The Nun II"