Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije 2024.

Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije 2024.

Vodeće regionalne filmske manifestacije udružene u Mrežu festivala Jadranske regije četvrtu godinu zaredom zajednički pozdravljaju dolazak proljeća uz besplatan filmski program Proljetnog izdanja, koje se održava od 11. do 21. aprila 2024. godine u kinima i online.

Simultanim kino-projekcijama u Sarajevu, Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani i Zagrebu 11. aprila u 18 sati Proljetno izdanje otvario je film Luksemburg, Luksemburg, prošlogodišnji dobitnik Adriatic Audience Award, nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije.

Od 12. do 21. aprila na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba prikazat će se prošlogodišnji pobjednik Zagreb Film Festivala Kako se poseksati i važan ekološki dokumentarac o globalnom problemu plastike Plastična fantazija.

Filmovi će biti besplatno dostupni na linku:

https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/mreza_festivala_proljetno_izdanje/.

Luksemburg, Luksemburg humoristični je i britki film o očevima i sinovima ukrajinskog reditelja Antionia Lukicha. Mnogo je lijepih mjesta gdje se može umrijeti. Luksemburg nije među njima. Kada saznaju da je njihov otuđeni otac bolestan u Luksemburgu, braća blizanci Kolja i Vasja odlaze na put kako bi se pozdravili s njime posljednji put. Hoće li muškarac kojeg zateknu biti isti onaj opaki frajer kojeg se sjećaju? Film je premjerno prikazan u programu Horizonti u Veneciji.

Pobjednički film 21. ZFF-a, Kako se poseksati britanske rediteljice Molly Manning Walker prati tinejdžerice, Taru, Skye i Em, koje planiraju najbolje ljeto ikada. U grčkom party gradiću Malia nema čega nema. Cuga, klubovi, dobra glazba i komadi – sastojci za tulum svih tuluma su tu. Tara ima dvije misije, dobro se zabaviti i napokon se poseksati. Naime, jedina je u društvu koja “to” još nije obavila. Ova empatična i živa priča o prijateljstvu, mladoj seksualnosti i sazrijevanju ovjenčana je Nagradom Izvjestan pogled u Cannesu.

Dokumentarni film Plastična fantazija njemačke rediteljice Ise Willinger film je o globalnoj krizi plastike i jedan od najvažnijih prošlogodišnjih filmova na temu ekologije. Upoznajemo lobiste, znanstvenike i aktiviste dok pokušavaju stati na kraj katastrofalnoj proizvodnji plastike. Kružna proizvodnja, greenwashing, mikroplastika, emisije ugljika i klimatski rasizam samo su neke od tema o kojima progovara ovaj angažiran i temeljito istražen dokumentarni film. Plastična fantazija dio je posebnog programa Mreže festivala Jadranske regije, Ecoscope, koji je osmišljen s ciljem podizanja svijesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti.

Proljetno izdanje jedinstveno je događanje koje okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival (BiH), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija), Festival autorskog filma (Srbija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).

Program je besplatan za sve gledatelje s teritorija pet zemalja članica Mreže, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Prethodna
“Sastanak s Pol Potom“ u selekciji festivala u Cannesu
Sljedeća
Box office: "Civil War" preuzeo vodstvo na blagajnama