Prve projekcije za "Guardians of The Galaxy Vol. 3"

Prve projekcije za "Guardians of The Galaxy Vol. 3"

Kako smo navikli u zadnjih nekoliko godina, ako već ne i cijelu deceniju, Marvel Studios ima čast da otvori ljetnu sezonu sa novim unosom u MCU. Ove godine to je Guardians of The Galaxy Vol. 3, koji je svoje igranje započeo još u četvrtak sa pretpremijernim projekcijama na odabranim lokacijama u SAD-u, uz poveliko interesiranje analitačara u svijetu filma.

Prve projekcije za uspjeh filma su stigle sredinom sedmice, bazirane uglavnom brojevima prodanih ulaznica u pretprodaji, a iste predviđaju vikend sa zaradom preko 120 miliona dolara. Ovaj iznos bi uvodni vikend za Guardians of The Galaxy Vol. 3 učinio osjetno uspješnijim od Ant-Man and The Wasp: QuantumaniaIpak, redovni analitičar protala Box Office Pro, Shawn Robbins, ponudio je i nešto suzdržaniju projekciju u rasponu od 105 do 125 miliona dolara, što dopušta mogućnost da Guardians 3 ostvari manju zaradu od Quantumania.

Zabrinutost oko superherojskog zamora je manje-više javna tajna u američkoj filmskoj industriji, koja se zadnjih deceniju i po gotovo isključivo oslanjala na Marvel Studios i MCU da budu pokretači rada i zarade, a nedavni neuspjesi ili barem polovični uspjesi superherojskih filmova mogu samo dodatno pojačati osjećaj da mjehurić popušta. O ozbiljnosti bojazni govori i činjenica da se šef Marvela, Kevin Feige, prije nekoliko sedmica konačno oglasio o tome, doduše ublažavajući spomenute navode.

Finansijski govoreći, Marvel Studios u zadnje četiri godine nije uspio replicirati svoje ranije uspjehe. Podsjetimo se da je Marvel pred izlazak Avengers: Infinity War i njegovog narativno izravnog nastavka, Avengers: Endgameredovito redao naslove koji su ostvarivali milijardu dolara, a to su bile milijarde prije intenzivne inflacije koju trpimo u ovom trenutku. Ipak, iza Guardians of The Galaxy Vol. 3 stoji James Gunn, koji je i ranije znao privući publiku za Marvel uprkos rezerviranosti analitičara. Potom, tu je i Chris Pratt kao zvijezda filma, ali i zvijezda u usponu, ako je suditi po uspjehu The Super Mario Bros. Moviekoji će sa predstojećim vikendom imati 500 miliona dolara zarade samo u Sjedinjenim Državama.

Naravno, više riječi o uspjehu Guardians of The Galaxy Vol. 3 imat ćemo u ponedjeljak, u sklopu našeg redovnog osvrta na box office brojke.

Prethodna
Miljenka Čogelja na platformi Producers on the Move 2023.
Sljedeća
J.M. Straczynski radi na animiranom filmu "Babylon 5"