Režiser filma "Extraction" govorio o pozadini Netflixovog novog hita

Režiser filma "Extraction" govorio o pozadini Netflixovog novog hita

Sam Hargrave je uspio zbaciti sa prijestolja prijašnjeg kralja Netflixa, Tiger King: Murder, Mayhem and Madness, te na njegovo mjesto staviti svoj akcijski triler, Extraction s Chrisom Hemsworthom u glavnoj ulozi. Film je u samo četiri dana od svog debija preko vikenda uspio doseći prvo mjesto među deset najgledanijih naslova na ponudi streaming diva, što je obradovalo ne samo Netflix koji je ekskluzivni distributer filma, već i režisera Hargravea koji je otkrio da je sumnjao u uspjeh filma nakon prvog probnog prikazivanja.

Spoileri sigurno slijede za one koji još nisu imali priliku pogledati Extraction.

Hargrave se osvrnuo na scenario filma te na prvobiti rez Extraction, koji se barem po pitanju vrhunca i završetka filma bitno razlikovao od konačne verzije, one koju smo dobili na serveru Netflixa. Do promjene je došlo nakon slabe reakcije probne publike, po riječima samog Hargravea:

U originalnom scenariju, Rake nije preživio, što je bila moja zamisao. Njegova priča je bila kompletirana, on je pronašao ono što mu je bilo potrebno, a njegov putovanje je bilo privedeno kraju kroz žrtvovanje i iskupljenje. On je donio tu odliku i pomirio se sa istom. To je bilo njegovo putovanje, po meni.

Pozadinu iza odluke da ton konačnog reza bude dosta agnostičniji po pitanju smrti ili života glavnog lika, režiser je objasnio sa sljedećom izjavom:

Nije me čudilo što je toliko ljudi željelo da Rake preživi, ili što je nešto manje željelo da umre. Publika se podijelila, gotovo po sredini. Željeli smo ponuditi jedan kraj za što više ljudi, ali bez ugrožavanja integriteta same priče.

Extraction je s time dobio završetak koji bismo mogli opisati sa pridjevom „holivudski“, ali postoji razlog zašto su takvi završeci priča traženi – najšira publika ih voli, jer žele da lik koji im se svidio bude nagrađen, na jedan ili drugi način, novim životom. Dalje, i samom Netflixu možda odgovara jedan takav završetak filmu koji bi mogao biti moguća odskočna daska za novu franžizu, a streaming div bi svakako želio da ima niz filmova sa zvijezdom kao što je Hemsworth u glavnoj ulozi.

Prehodna
Globalni filmski festival “We Are One“ od 29. maja do 7. juna
Sljedeća
Del Toro se osvrnuo na "Hellboya" i na stripovske filmove