Sarajevska zima: Filmova kao u priči

Sarajevska zima: Filmova kao u priči

SZ - hop janPiše: Nisad Selimović

U okviru sekcije koja je posvećena sedmoj umjetnosti, biće upriličene Sedmice japanskog i indijskog filma, a biće održana i premijera novog filma Bernard-Henri Levyja. Filmski program Sarajevske zime krenuće 9. februara u kinu Kriterion, gdje će koreanska umjetnička grupa Nine Dragon Heads predstaviti svoj dokumentarni film Difference Screen (Različiti pogledi). Ovaj program donosi skrivene, neočekivane i često vrlo humane poglede na različitosti zemalja iz kojih dolaze njihovi autori, a koji su kreirani recentnim događajima u njihovoj historiji. Zajednička tema svih filmova unutar ovog predstavljanja je pokret i migracija između granica i kultura.

Domaći dokumentarci Unutar filmskog programa Sarajevske zime publika će moći uživati i u izboru bh. dokumentarnih filmova koje donosi Filmski centar Sarajevo. Tako će unutar selekcije, na Međunarodnom univerzitetu Sarajevo (IUS) na Ilidži biti prikazani filmovi Kasabe Mirze Idrizovića, Ime čovjeka Bakira Tanovića, Đaci pješaci Vefika Hadžismajlovića, U zavjetrini vremena Vlatka Filipovića, Planinci Hajrudina Krvavca, Posljednji krug Pjera Majhirovskog, Kesonci i Gdje su nekad rasli mladi orasi Bakira Tanovića, Čančari Midhata Mutapčića, Hop Jan Vlatka Filipovića, Priča o Aliji Suada Mrkonjića, Dvije polovine srca Vefika Hadžismajlovića i Čovjek sa satom Bate Čengića.

Crnogorska ostvarenja A u Kinoteci će narednog dana, 10. februara biti prikazan film koji će publici vratiti sjećanja na period koji je trajno promijenio tok historije u cijeloj Evropi, Atentat u Sarajevu Veljka Bulajića. Ovaj film je prvo Bulajićevo djelo realizirano nakon iznimnog uspjeha ratne epopeje Bitka na Neretvi, a predstavlja zanimljivu rekonstrukciju dešavanja neposredno uoči atentata i na sam dan atentata koji je poslužio kao formalni povod za izbijanje rata. Film će biti prikazan u još jednom navratu, 21. februara. Sarajevska zima će u okviru filmskog programa predstaviti i izbor crnogorskih filmova. Ovaj mini program biće prikazan u Meeting Pointu, i trajaće od 16. do 18. februara. Selekcija donosi deset filmova a otvoriće je Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa Nikole Vukčevića, koji je snimljen prošle godine i u kojem glumi i Emir Hadžihafizbegović. Isti dan, 16. februara, biće prikazan i Voskresenja ne biva bez smrti Edoarda Bencivenge. U naredna dva dana biće prikazani i filmovi Eho Milane Jovanović, Equilibrum Vitae Vuka Markovića, Intro Ivana Salatića, Poslednje poglavlje Nemanje Bečanovića, Balkan Blues Srđana Stojanovića, Krug Gojka Berkuljana, Pisaća mašina Senada Šahmanovića i Mali ljubavni bog Željka Sošića.

Bollywood u Kinoteci U martu će krenuti i Sedmica indijskog filma, koja donosi osam naslova iz najproduktivnije kinematografije svijeta. Program 3. marta otvara drama Mirch Masala Ketana Mehta iz 1987. godine, a dan kasnije biće prikazana komedija Tri idiota Rajkumara Hiranija, iz 2009. godine. Stri Sethua Madhavana iz 1995. biće prikazan 5. marta, Jabbar Patelov Ek Hota Vudishak iz 1991. na programu je narednog dana, dok će 7. marta na programu biti Parinamam iz 2003. Indijska selekcija će u Sarajevo donijeti i jedan mjuzikl, Coctail Homi Adajanie iz 2012., koji će biti prikazan za Dan žena, a do završetka biće upriličene projekcije i filmova Zindagi Na Milegi Dobara Zoye Akhtar snimljen 2011. i Marupakkam iz 1990. reditelja K. S. Sethu Madhavana. Svi filmovi iz ovog programa biće prikazivani u Kinoteci.

Za sami kraj filmske selekcije 30. Sarajevske zime pripremljen je ekskluzivitet. Naime, 19. marta, u Cinema Cityju biće upriličena premijera filma francuskog intelektualca Bernard-Henri Levija Zakletva iz Tobruka (Le Serment de Tobruk). Film je snimljen 2012. godine i u prvom licu govori o libijskim protestima koji su doveli do golemih promjena u ovoj zemlji. Film je prikazan i u Cannesu, a reakcije kritičara su bile prilično pozitivne. Koliku je pažnju izazvao Levy sa filmom, koji je u program Cannesa ušao tek naknadno, dovoljno govori činjenica da su američka prava za film kupila braća Weinstein i da su film kasnije promovisali kao djelo "evropskog Michaela Moorea". Bilo kako bilo, ovo je vjerovatno najzanimljivije filmsko djelo koje će ponuditi ovogodišnja Sarajevska zima.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
Interview: Tarik Hodžić ''Liga izuzetnih džentlmena''
Sljedeća
Najgore što nam se dogodilo nakon Daytona