Šef Disneyja poslao pomirljivu poruku WGA i SAG-AFTRA

Šef Disneyja poslao pomirljivu poruku WGA i SAG-AFTRA

Šef Disneyja, Bob Iger, oglasio se o štrajku dva vodeća holivudska sindikata.

Obraćajući se ulagačima i partnerima kompanije za vrijeme predstavljanja redovnog finansijskog izvještaja, Iger se dotakao izravno i goruće teme u svijetu zabave. Studiji i njihovi čelnici su se tokom protekla tri mjeseca uglavnom držali na određenoj distanci od ove teme, no sa priključenjem glumaca u štrajk, tema je postala nezaobilazna.

Po pitanju štrajka i statusa pregovora, Iger je izjavio sljedeće:

Ništa nije važnije ovoj kompaniji od naših odnosa sa kreativnom zajednicom. To uključuje glumce, scenariste, animatore, režisere i producente. Duboko poštujem i cijenim njihov značaj i doprinos kreativnom pogonu koji pokreće ovu kompaniju i našu industriju. Gorljivo se nadam da možemo brzo pronaći rješenja za probleme koji su nas razdvojili u ovih nekoliko posljednjih mjeseci.

 Lično sam predan pronalasku ovog rješenja.

Kako se da jasno iščitati, ton poruke je krajnje pomirljiv. Dalje, poruka stiže nekoliko dana nakon što su predstavnici AMPTP-a, udruženja koje okuplja studije i TV mreže, pozvali članove WGA-a, scenarističkog sindikata, na sastanak na kojem bi trebalo biti riječi o novoj rundi pregovora.

Igerova poruka pred javnost stiže nepuni mjesec dana nakon što se glumački sindikat, SAG-AFTRA, pridružio štrajku i zaustavio rad na svim većim projektima u Hollywoodu. Uoči tog trenutka, dok su se pregovori između studija i glumaca bližili nesretnom kraju, Iger je najave štrajka nazvao "disruptivnim" djelovanjem, koje bi lako moglo osujetiti oporavak zabavne industrije nakon pandemije.

Ta poruka je bila hladnije naravi od najskorije. Dosta toga se promijenilo od 13. jula, kada su članovi SAG-AFTRA-e stupili u štrajk. Krajolik cijele zabavne industrije se promijenio od tog perioda. Rad na setovima velikih produkcija je zaustavljen. SAG-AFTRA dopušta rad samo na nezavisnim projektima, koji bez mogućnosti pristupa tradicionalnim putevima distribucije nisu u prilici igrati pred širom publikom. Rasporedi izlazaka novih filmova vodećih studija su ponovo poremećeni, a TV mreže rupe u svojim rasporedima popunjavaju reality programima i stranim serijama.

Na koncu, igrači koji bi mogli prevagnuti jezičak vage možda nisu pregovarači, već ulagači. Jedan ne baš sjajan kvartalni izvještaj uz pad cijene dionica mogli bi dovesti do pritiska od strane ulagača prema upravi kompanije i time natjerati Disney i ostale studije da prihvate neke od sada spornih zahtjeva SAG-AFTRA-e i WGA-a. To se svakako čini kao taktika na koju sindikati računaju ukoliko se štrajk produži u jesen, a možda i u zimu.

Prehodna
Specijalna predfestivalska projekcija: Film iznenađenja
Sljedeća
Volontiraj na 6. AJB DOC Film Festivalu