Slovenski film “Poslednji heroj“ na 71. Pula Film Festivalu

Slovenski film “Poslednji heroj“ na 71. Pula Film Festivalu

Ovogodišnji 71. filmski festival u Puli održat će se od 11. do 18. jula. U kategoriji manjinskih koprodukcija bit će prikazan film Poslednji heroj reditelja Žige Virca koji, pored Ize Strehar, potpisuje i scenarij.

Priča filma prati Franceta koji živi s dubokim poštovanjem prema svom pokojnom ocu, heroju partizanskog otpora. Njemu, narodnom heroju, podignut je i spomenik u rodnom mjestu. Kad njemački lanac supermarketa objavi da na tom mjestu planira izgraditi prodavnicu i srušiti spomenik, Francet objavljuje rat novom "neprijatelju". Francetova kći Vida potpuno je ravnodušna prema prošlosti, jer je više brine sadašnjost - pokušava zatrudnjeti, ali nažalost uzalud. Dok ona i njezin suprug Toni čekaju vijesti iz klinike za neplodnost, Francet predvodi lokalne volontere odjevene u partizane i naciste u manevre protiv supermarketa. Ali ne podržavaju svi njegovu gerilsku borbu protiv trgovine, pogotovo ne kći Vida. Dok donkihotizam Franceta izmiče kontroli, Vidin bijes samo što nije eksplodirao.

Hrvatska premijera filma održat će se u petak, 12. jula u 16 sati, a repriza u subotu u 14 sati. Obje projekcije filma održat će se u kinu Valla. Slovensko-grčko-hrvatsko-talijanska koprodukcija nastala je pod okriljem produkcijske kuće Studio Virc. Producent je Boštjan Virc, glavne uloge tumače Primož Pirnat, Eva Jesenovec, Bine Matoh, Jurij Drevenšek i renomirana grčka glumica Angeliki Papoulia, a filmsku ekipu čine direktor fotografije Fabris Šulin, scenograf Gregor Nartnik, dizajnerica maske Lea Bratušek, kostimografkinja Tina Hribernik.

U istom programu bit će prikazan i dugometražni film Živi i zdravi crnogorskog reditelja Ivana Marinovića. Film je koprodukcija Crne Gore, Srbije, Češke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Slovenski koproducent je produkcijska kuća Spok Films. Direktor fotografije Dominik Istenič filmu je pridonio slovensko autorstvo. Svjetska premijera filma održana je prošle godine u službenom natjecateljskom programu PÖFF - Black Nights Film Festivala u Talinu. Film će festivalska publika moći pogledati u pulskoj Areni u subotu, 13. jula u 21:30 sati, a repriza je narednog dana. Film je također uvršten u program Brijuni.

Više na: https://pulafilmfestival.hr

Prethodna
Prvi pogled na trkaći spektakl sa Bradom Pittom "F1"
Sljedeća
Gladijatorske igre počinju u traileru za Scottov "Gladiator II"