Smjena na čelu Disneyja: Bob Iger mijenja Chapeka

Smjena na čelu Disneyja: Bob Iger mijenja Chapeka

Nakon nepune tri godine na čelu Disneyja, Bob Chapek odlazi sa ove funkcije. Njegova zamjena je ista osoba koju je i sam zamijenio u februaru 2020. - Bob Iger. 

Iznenadna promjena na čelu Disneyja je osvanula na naslovnicama svih vodećih medija u svijetu filma i zabave. Konkretne informacije o zbivanjima iza kulisa su šture, ali po svemu sudeći odluka glavnog odbora kompanije (na čijem čelu se nalazi Iger) da se Chapek smijeni bila je hitra.

Detalji su magloviti, ali pozadina je vrlo jasna. Potez glavnog odbora stiže nakon osjetnog pada vrijednosti Disneyjevih dionica, ali i nakon vrlo izazovnog perioda u kojem se kompanija oporavljala od učinaka pandemije, pri čemu je najozbiljniji problem postao nemogućnost Marvel Studiosa da povrati pretpandemijsku slavu.

Pored filmskog ogranka, Chapek se patio i sa opadanjem prihoda od zabavnih parkova na kojima je Disney izgradio svoju reputaciju, ali i svoj finansijski oslonac. Pored zavrzlama sa državnim vlastima u Floridi, Disney se u još većoj nedaći našao u Kini, koja je produžila "privremeno" zatvaranje zabavnog parka u Šangaju na funkcionalno neodređeno vrijeme.

Prehodna
Box office: "Wakanda Forever" nastavlja Marvelov problem
Sljedeća
Marvelov "Blade" ima novog režisera