Spektakularne premijere “Napoleona“ u Parizu i Londonu

Spektakularne premijere “Napoleona“ u Parizu i Londonu

Od 23. novembra, u bh. kina nam napokon dolazi dugoočekivani historijski spektakl o usponu i padu jedne od najvažnijih historijskih ličnosti – cara Napoleona Bonapartea.

Prema nekima državni inovator i vojni genije, a prema nekima kontraverzni tiranin i beskrupulozni diktator, niko ne može poreći uticaj koji je Napoleon imao na modernu historiju Europe.

Film je 15. novembra imao svjetsku premijeru u Parizu, francuskoj prijestolnici, gdje se ekipa filma napokon mogla pridružiti promociji nakon uspješnog završetka glumačkog štrajka. Vanessa Kirby, koja u filmu igra caricu Josephine, izjavila je kako je ulogu temeljila na nekoliko različitih historijskih prikaza neobične francuske aristokratkinje, a Joaquin Phoenix bio je iznenađujuće tih i povučen, gotovo kao da mu je i dalje lik Napoleona još negdje u podsvijesti.

Dva dana kasnije, 17. novembra, Napoleon je imao međunarodnu premijeru u Londonu, gdje se Kirby i Phoenixu pridružio i nesvakidašnji gost – Jean-Christophe, potomak Napoleonovog mlađeg brata, i njegova žena Olympia. A 20. novembra, film je imao gala premijeru i u Madridu, gdje su se pojavili i pravi konjanici u prigodnim vojnim uniformama. Premijera filma održala se u Muzeju Prado, jednom od najbogatijih i najvažnijih španskih muzeja umjetnina, u kojem se nalazi i remek-djelo slikara Francisca Goye koja prikazuje otpor Španaca protiv Napoleonove okupacije 1808. godine.

U sva bh. kina u distribuciji C2 film, zvaničnog zastupnika studija Sony za BiH dolazi Napoleon, epski historijski spektakl sa fenomenalnom filmskom ekipom i detaljno režiranim spektakularnim scenama bitaka, kojih je čak šest u filmu, od opsade Toulona 1793. na kojoj se časnik Napoleon dokazao, pa sve do bitke kod Waterlooa 1815. na kojoj je car Napoleon doživio finalni poraz.

Prethodna
Brendan Fraser u glavnoj ulozi u "Rental Family"
Sljedeća
Nolan opovrgnuo glasnine o novom "James Bond" filmu