Sting nije zainteresiran za biografski film

Sting nije zainteresiran za biografski film

Gordon Sumner, svijetu bolje poznatiji pod svojim umjetničkim imenom, Sting, dao je do znanja za vrijeme intervjua sa THR-om da nije zainteresiran za muzički biografski film po dezenu Rocketmana ili Bohemian Rhapsody. Sting je u intervjuu govorio o svojoj karijeri, o svojim danima u muzici, prvo kao frontmen slavnog New Wave benda The Police te kasnije kao solo umjetnika, a potom o svojem uplivu u glumačke vode sa Duneom Davida Lyncha.

Međutim, upitan bi li bio zadovoljan da se ta karijera prenese u biografski film kakve smo mogli vidjeti iz produkcije Fox Searchlighta, Sting je odlučno odgovorio protiv te ideje. Sting, koji trenutno izvodi mjuzikl koji već sadrži autobiografske elemente, rekao je:

Apsolutno ne. Jednostavno mislim da ne želim to. Ja pričam svoju priču na umjetnički način – „The Last Ship" [Stingov mjuzikl] je metafora. To je priča o meni. Ja sam u ovoj predstavi na više načina, vjerovatno više nego što sam bio naumio. Ali, lik koga igram je utemeljen na spoju osoba kao što je moj otac, moji stričevi, ljudi sa kojima sam odrastao. To je način na koji želim ispričati tu priču, radije nego da neko upita „a šta je rasplet Stingovog života?“ Nisam još došao do njega.

Odgovor odiše iskrenošću, doduše sa filterom diplomatskog rječnika. Dvije konačne rečenice su vjerovatno uperene protiv ustaljenog oblika biografskog filma, koji za cilj ima da u narativnom smislu zbije decenije nečijeg života u lako gledljivih 90, 100 ili 120 minuta trajanja, a poslije kojih publika može ustati sa svojih sjedišta jedva bolje upoznata sa likom i djelom subjekta filma nego kada je isti počeo sa projekcijom. Sasvim opravdano, Sting želi izbjeći takvo prepričavanje vlastitog života.

Prehodna
Pored igranog stiže nam i animirani "Mortal Kombat" naslov
Sljedeća
Joaquin Phoenix posvetio svoju nagradu Ledgeru