Östlund, Norton, Pawlikowski i Franco na 3. Ponta Lopudu

Östlund, Norton, Pawlikowski i Franco na 3. Ponta Lopudu

Nakon što su već najavljeni voditelji masterclassova, Ruben Östlund i Edward Norton, koji će na Lopudu održati predavanja i radionice za reditelje i glumce, te Urszula Pontikos koja će voditi stručne programe za snimateljice, poznati su i ostali gosti Festivala koji se pozicionira kao kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije i održava se od 20. do 24. juna na otoku Lopudu u Hrvatskoj.

Riječ je o istaknutim imenima filmske umjetnosti od kojih se mnogi na Lopud vraćaju po drugi ili čak treći put. Kao specijalni gost koji će sudjelovati u razgovoru s Rubenom Östlundom, u sklopu masterclassa za reditelje, očekuje nas Philippe Bober, osnivač produkcijske kuće Coproduction Office, koji je producirao sve Östlundove filmove uključujući i Zlatnom palmom nagrađen Trougao tuge.

Brian Swardstrom, agent za talente s tridesetogodišnjim iskustvom i partner u United Talented Agency gdje predstavlja glumce poput Timothéeja Chalameta, Edwarda Nortona, Michaela Douglasa i brojnih drugih, te Peter Spears, Oscarom nagrađen producent filma Zemlja nomada, održat će predavanje pod nazivom “Američki model rada agencija za talente i osnove nezavisne produkcije u SAD-u“.

Michel Franco, nagrađivani meksički reditelj, scenarist i producent, a možemo sada već reći i prijatelj Ponta Lopud festivala, održat će specijalno predavanje “Novac nije najvažniji element za snimanje filma”, a moderirat će i masterclass za glumce. U ulozi moderatora, ali masterclassa namijenjenog redateljima, vraća nam se još jedno poznato lice, poljski reditelj i oskarovac Pawel Pawlikowski, koji je na prvom festivalskom izdanju vodio masterclassove za reditelje, kao i srpski redatelj i filmski producent Ognjen Glavonić, sudionik prvog Ponta Lopud festivala.

Finski reditelj i scenarist Juho Kuosmanen održat će predavanje “Strah reditelja od novog projekta”, a producenti filma Trougao tuge, Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis i producentica filma Zemlja nomada Mollye Asher održat će predavanje “Nezavisni filmovi i koprodukcije”.

Lili Horvát, renomirana mađarska rediteljica i scenaristica, moderirat će dva masterclassa i to onaj za glumce i za snimateljice, na kojem će se u ulozi suradnice masterclassa naći i dobitnica nagrade BAFTA, britanska snimateljica Nina Kellgren.

Očekuju nas dva filma Rubena Östlunda, Turist i Trougao tuge, Nakon Lucije Michela Franca, Najsretniji dan u životu Ollija Mӓkija, koji je režirao Juho Kuosmanen i Oslikani veo, drama Johna Currana u kojoj glavnu ulogu ima Edward Norton.

Östlundov Turist duhovit je prikaz muške uloge u savremenom obiteljskom životu, a prati mladu švedsku porodicu čiji se temelji uzdrmaju uslijed neočekivanog incidenta na odmoru u francuskim Alpama, dok je Trougao tuge razuzdana i pronicljiva satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je Rubenu Östlundu donijela Zlatnu palmu, četiri glavne Europske filmske nagrade i nominaciju za tri Oscara.

Michel Franco režirao je i napisao scenarij za film Nakon Lucije, koji prati Roberta i njegovu kćer Alejandru, koji nakon porodične tragedije kreću novi život u glavnom gradu Meksika. Nažalost, niz nesretnih okolnosti dovodi ih do pogubnih posljedica.  

Najsretniji dan u životu Ollija Mӓkija film je nadahnut istinitom pričom, a prati finskog boksača koji na samom početku profesionalnog života dobiva priliku sučeliti se s aktualnim svjetskim prvakom u perolakoj kategoriji. Iako doživljava težak poraz, tvrdi da je to najbolji dan u njegovom životu.

Oslikani veo romantična je i psihološki obojena priča o ljubavi, izdaji i milosrđu, a prati dvoje supružnika usred turbulentnih povijesnih događaja. Uz Edwarda Nortona, u glavnoj je ulozi glumica Naomi Watts.

Ulaznice za filmske projekcije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness, kao i karte za transfer brodom, mogu se kupiti preko sustava www.ulaznice.hr ili izravno preko poveznice ulaznice.hr/r/Ponta-Lopud.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.

Prehodna
Crnogorski projekti u selekciji CineLink Industry Days
Sljedeća
16. Festival Mediteranskog Filma Split: Rekordan broj filmova