Stream of Love: Ljubav je nešto prekrasno

stream_0Piše: Marinela Domančić

„Volim selo i volim stare ljude“, kaže redateljica Ágnes Sós i to se u njenom filmu vrlo jasno vidi. U potrazi za arhaičnim mjestom udaljenom od svih modernih tokova sugovornike je pronašla u Transilvaniji. Iako žive u Rumunjskoj, starci govore mađarskim jezikom i nevjerojatno su otvoreni. Snimanje je trajalo tri godine kako bi se protagonisti zbližili sa Ágnes jer su razgovori vođeni o škakljivim temama o kojima ovi starci nikad prije nisu javno govorili: seksu, braku, zadovoljstvu a prije i poslije svega – o ljubavi. Mnogi su prevalili osamdesetu godinu, neki izgubili životne drugove, neki još uvijet traže partnere a nekima je uspjelo da ljubav nađu u sumrak svog života. Gledajući ostarjela lica koja se osmjehuju kameri dok pričaju o „dobrim, starim vremenima“ nekim ćete se pričama od srca nasmijati a neke će vas pomalo i rastužiti.

Bujica ljubavi; režija: Ágnes Sós; 2013.

IMDb rejting: 8.3/10

Žalosno je kad jedna stara žena, koja teško može dočekati da joj se u životu desi puno novih stvari, prizna da joj je tjelesna komponenta braka oduvijek bila mučna i da nikada nije osjetila da ta tortura može biti i uživanje. Udovica koja smireno govori kako je nasmrt pretukla nesretnika koji joj je nepozvan upao u kuću te zbog toga sa 80 godina otišla u zatvor zaprepastit će vas iskrenošću. Priče o prvoj bračnom noći, onako uz motanje sarme za predstojeće svatove, do suza su zabavne – pominju razdvajanje slabo učvršćenih stranica kreveta na prvi pokret, zajedničko propadanje novopečenih supružnika u slamarice pa čak i kačenje praporaca za postelje mladenaca. Vidjet ćemo par koji je nedavno našao potpunu sreću te djedicu koji bi se rado još jednom zaljubio pa se udvara svakoj od 25 udovica koje žive u selu. U jednom se svi slažu, a i mi se moramo složiti – ljubav je zbilja nešto prekrasno.

Iznimno liričan, neobičan, pun vedrih boja, bajkovitih seoskih pejsaža u svim godišnjim dobima, prekrasne muzike (skladatelj originalnih, lepršavih valcera je János Másik) i pozitivnog pogleda na svijet, ovaj dokumentarac bez klišea će vas razvedriti, nasmijati i napuniti pozitivnom energijom.

 
Prehodna
Wild Tales: Proturječnosti i nejednakosti savremenog društva
Sljedeća
Ida: Ko si ti?