Svečano otvoren 3. Ponta Lopud festival

Svečano otvoren 3. Ponta Lopud festival

Sinoć je počelo treće izdanje Ponta Lopud festivala koje će kroz pet festivalskih dana pružiti mogućnost talentima iz cijele regije za izravan susret s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije i Lopud po treći put pretvoriti u kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u filmskoj umjetnosti.

Konferenciji za medije na terasi hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness prisustvovali su sudionici, ali i predavači i masteri Edward Norton, Ruben Östlund i direktorica fotografije na filmu Urszula Pontikos, koji će na Lopudu održati masterclassove za glumce i reditelje, odnosno stručne programe za snimateljice.

“Snimanje je kao zanat, vrlo tehnička stvar i rekao bih da mi, kao profesionalci koji se time bavimo, ne razgovaramo dovoljno jedni s drugima. Zato je sjajno okupiti ljude i razgovarati o snimanju filmova. Većina festivala je natjecateljskog karaktera, stoga mi se sviđa ovakav festival, čija je ideja dijeljenje zamisli i tehnika“, rekao je Edward Norton.

O svojoj ulozi na Ponta Lopud festivalu Urszula Pontikos je izjavila:

“Kada sam se upisala u filmsku školu, upoznala sam Ninu Kellgren, koja je ujedno i moja mentorica i od koje sam puno naučila. Radujem se što ću ovdje upoznati fantastične žene, direktorice fotografije iz regije i uvjerena sam da ćemo provesti divnih nekoliko dana učeći jedne od drugih.“

Ruben Östlund rekao je kako se nada da će potaknuti sudionike masterclassova da se otvore i budu transparentni.

“Kada sam bio mlađi učili su nas da ako je netko kreativni genij, ne govori o tome na čemu radi dok ne bude spreman isprezentirati remek-djelo – ja pokušavam apsolutno obrnuto. Pričati sve i svakome na čemu radiš. Veselim se razgovarati sa sudionicima o svojim trenutnim projektima, a isto tako volio bih govoriti o iskustvu gledanja filmova, te potaknuti ljude da govore o kinematografiji u smislu zajedničkog gledanja filmskog sadržaja. Kada to činimo, mijenja se način na koji obrađujemo sadržaj u odnosu na usamljeno sjedenje pred ekranom“. 

Na istom tragu bio je i Norton koji je zaključio:

“Postoji nešto posebno u tome da se okupljamo u gledanju filmova. Nadam se da ćemo kao zajednica, a pritom ne mislim samo na filmsku, i nastaviti s tim, okupljati se i zajedno gledati priče.“

Organizator festivala Mirsad Purivatra nije krio zadovoljstvo:

“Divno je vidjeti da smo se i treću godinu ovdje okupili. To dokazuje da imamo dobar koncept, da je Ponta Lopud postao istinsko mjesto susreta filmskih umjetnika i profesionalaca. Formirala se lijepa kreativna energija, i što je najvažnije, ovdje vlada prava obiteljska atmosfera i mnogi nam se gosti vraćaju i po treći put. Svim masterima, sudionicima i gostima želimo dobrodošlicu, uspješan i ugodan rad.“

Na tu posebnu energiju i sinergiju lokalnog stanovništva i svih sudionika festivala osvrnula se i Tilda Grossel Bogdanović, suorganizatorica:

“Svjesna sam da stvaramo vrhunski kulturni projekt, dolaze nam najveći filmski umjetnici, prate nas ugledni  domaći i međunarodni mediji, svoju potporu daruju nam brojni sponzori i partneri, ali iznad svega me raduje, ohrabruje i motivira podrška i povjerenje lokalne zajednice. Svi Lopuđani, oni autohtoni i oni koji su ga odabrali za svoj drugi dom doprinose razvoju i uspjehu Ponta Lopud festivala.”

Nakon konferencije za medije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness održana je, do zadnjeg mjesta popunjena, projekcija filma Johna Currana Oslikani veo, u kojem glavnu ulogu ima Edward Norton, a koji je ovom prilikom pozdravio sve prisutne. Oslikani veo Norton je odabrao za prikazivanje na festivalu jer je sniman s puno ljubavi, i to punih deset godina, a romantična atmosfera u kojoj su ga gledatelji imali priliku vidjeti savršeno se prožela s romantičnom niti koja je utkana i u taj film.

“Kada sam razmišljao o tome što pokazati mladim ljudima koji pokušavaju snimiti vlastite filmove, osjećao sam kao da je ovo film iz kojeg bi mogli nešto naučiti“, izjavio je Norton i istaknuo da je cijela ideja razmjene znanja i iskustava među filmašima vrlo posebna, te zahvalio organizatorima na pozivu na Festival.

Uslijedilo je druženje i tradicionalni vatromet, a službeni program započinje već danas i to masterclassom Edwarda Nortona na kojem sudjeluju svi sudionici festivala, a kojim moderira meksički redatelj Michel Franco. Svim sudionicima namijenjeno je i predavanje “The US model of talent agency work and the basics of US indie production” Briana Swardstroma, agenta za talente i partnera u United Talented Agency i Petera Spearsa, Oscarom nagrađenog producenta filma Nomadland. Nakon toga slijedi masterclass Urszule Pontikos namijenjen snimateljicama, a producenti filma Trougao tuge Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis i producentica filma Nomadland Mollye Asher održat će predavanje “Independent films and coproductions” glumcima i redateljima koji će sudjelovati i na BH Content Lab Showcaseu.

Navečer publiku na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness očekuje projekcija sjajnog filma Nakon Lucije, Michela Franca, koji je osvojio glavnu nagradu u sekciji Un Certain Regard na filmskom festivalu u Cannesu 2012, a bio je meksički kandidat za Oscara za najbolji strani film 2012. godine.

Treći Ponta Lopud festival održava se od 20. do 24. juna.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici  www.pontalopud.hr  te putem društvenih mreža festivala.

Prehodna
Objavljen takmičarski program 10. Star Film Festa
Sljedeća
“Muzej revolucije“ najbolji regionalni film na Underhillu