Tvorac serijala "The Witcher" progovorio o odnosu sa Netflixom

Tvorac serijala "The Witcher" progovorio o odnosu sa Netflixom

Andrzej Sapkowski, pisac koji je stvorio serijal epske fantastike "Witcher", Geralta od Rivije i ostale likove sa kojima se publika mogla upoznati i u adaptacijama, oglasio se o svom odnosu sa Netflixom pri stvaranju popularne serije nadahnute njegovim djelima.

Sapkowski je gostovao okupljanju fanova u sklopu bečkog Comic-Cona, gdje se dotakao o kreativnom učešću tokom stvaranja Netflixove serije The Witcher. Upitan da li je Netflixu ikada ponudio savjet ili svoje mišljenje, Sapkowski je odgovorio:

Možda sam im ponudio par ideja, ali nikada me nisu poslušali. Ali, to je uobičajeno.

Serija na ponudi Netflixa je temeljena na kolekciji kratkih priča "The Last Wish" koju je Sapkowski objavio 2003, međutim voditelji serije su se prilično udaljili od tog materijala, napustivši gledište Geralta kao glavnog lika što je na koncu možda i dovelo do odlaska Henryja Cavilla iz glumačke postave.

Netflix je u oktobru 2022. najavio da će Liam Hemsworth zamijeniti Cavilla u ulozi vještog lovca na čudovišta Geralta od Rivije. Ovo je bio zaokret u odnosu između Cavilla i voditeljice serije Lauren Schmidt Hissrich koja je računala na Cavilla kao Geralta za najmanje sedam sezona. Cavill je u intervjuu u novembru 2021. izjavio da je spreman posvetiti se ulozi u tako dugom vremenskom periodu ukoliko serija bude poštovala djela Sapkowskog.

The Witcher nastavlja dalje sa 4. sezonom, koja je mogla biti posljednja za seriju čak i sa Cavillom u postavi. Netflix je poznat po pošalici na internetu o gašenju serije nakon treće sezone, a period 2022-2023. bio je naročito krcat gašenjima i otkazivanjima. Malo je vjerovatno da bi Hissrish mogla "dogurati" do sedme sezone, imajući na umu ogromne budžete potrebne za stvaranje serije epske fantastike, ali i sve slabijem odzivu publike. Paralelno uz treću sezonu glavne serije, Netflix je plasirao i spin-off seriju The Witcher: Blood Origin, koja je naišla uglavnom na negativne reakcije, što je osujetilo Netflixove planove za razgrananje franšize, barem kratkoročno.

Prehodna
Stvarnost i fikcija u novoj bh. seriji “Znam kako dišeš“
Sljedeća
Moja TV Flix videoteka: Časne sestre u bjekstvu