Zodiac: Skoro pa dokumentarac

zodiac-2007-43-gPiše: Nisad Selimović

David Fincher, sjajni reditelj mnoštva video spotova slavnih muzičkih zvijezda, i autor nekih od najboljih trilera suvremenog filma (Se7en, Klub boraca), svojim filmom Zodiac obradio je možda i najintrigantniji neriješeni slučaj masovnih ubojstava u svijetu ikada. Baziran na knjigama Roberta Graysmitha o čovjeku koji je terorizirao San Francisco čitavu deceniju, Zodiac također slijedi onu kvalitativnu rutu koju je Fincher zacrtao sa svojim prijašnjim djelima. To je priča koja govori malo više o ljudima koji su bili opsjednuti hvatanjem slavnog ubojice, a malo manje o njemu lično.

Zodiac; režija: David Fincher; uloge: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Robert Downey Jr.; 2007.

IMDb rejting: 7.7/10

Rotten Tomatoes rejting: 89%

Zodiac_A interesantne je regule imao taj krvnik. Nakon što počini ubojstvo, on pošalje detaljan opis zločina, uz neizbježnu šifriranu sliku, na adrese redakcija tri najveća lista u gradu. Sebi je nadio ime mistično ime Zodiac, koje je ostalo u legendi. Čovjek, naime, nikada nije uhvaćen, uprkos svim tim tragovima koje je sam ostavljao vlastima, i bez obzira što je hladnokrvno smaknuo 12 osoba. Za Finchera, obrada ove priče mora da je bila interesantna, znajući njegove afinitete – sjetimo se samo filma Se7en, koji ima dosta sličnosti i sa ovim filmom. Ipak, on se nije apsolutno držao onog ambijenta koji je stvarao u prethodnicima. Zodiac je film polaganog ritma, koji tačno prati slijed događaja, i gledatelju predočava činjenice onako kako su se i dešavale. Skoro da ima i elemente dokumentarca.

Ali u tome se i ogleda briljantnost dobrog reditelja. Film je zanimljiv na nekoliko nivoa uprkos tom sporom ritmu. Scene nasilja su brutalne i beskompromisne, čak i kada se radi tek o verbalnom zlostavljanju (scena u autu sa ženom i bebom), dok su dijalozi inteligentni i dosljedni samoj naraciji. Atmosfera koju je stvorio Fincher na ekranu na jedan blag i nenametljiv način oživljava sedamdesete godine prošlog stoljeća i njegova sklonost ka detaljima zaista oduševljava (poster filma Dirty Harry u kinu, npr.).

Čak i skoro kompletan drugi dio filma, u kojem pratimo glavnog lika na njegovom neumornom putu ka raskrinkavanju zločinca, u kojem on učestvuje potpuno sam, ne doima se ni u jednom trenutku monotonim. Jake Gyllenhaal, u glavnoj ulozi karikaturiste jednog od novinskih listova kojima je Zodiac slao svoje poruke, pokazao je da može potpuno sam iznijeti jednu prilično golemu ulogu na temelju svojih glumačkih kvaliteta. Lijepo je to znati, obzirom da momak do sada nije imao prilike pokazati se u ozbiljnijim ulogama, ozbiljnijih filmova. Jedina šteta je što Zodiaca nikada nismo imali šansu pogledati u domaćim kinima.

Prehodna
Avengers: Age of Ultron - Nastavak dostojan originalnog filma
Sljedeća
Joe Strummer – The Future Is Unwritten: Buntovnik bez razloga