Bjelogrlićev “Čuvari formule“ 24. oktobra u MTS dvorani

Bjelogrlićev “Čuvari formule“ 24. oktobra u MTS dvorani

Velika beogradska premijera filma Čuvari formule, reditelja Dragana Bjelogrlića, zakazana je za 24. oktobar ove godine u MTS dvorani, najavljeno je iz produkcije ovog ostvarenja.

Poslije velikog uspjeha koji je film postigao na filmskim festivalima u Locarnu i Sarajevu, gde je ovjenčan nagradom magazina Variety, kao i nagradom festivalske publike u Sarajevu, gledaoci u zemlji i regionu će imati priliku da ga pogledaju ove jeseni na redovnom kino-repertoaru.

U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslavenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u historiji izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslavenske naučnike.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Eurimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije, a kino-distribucija je povjerena kompaniji Art Vista.

Prethodna
”Sirin“ Senada Šahmanovića na brojnim festivalima
Sljedeća
Svečano otvoreno šesto izdanje AJB DOC Film Festivala