“Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića u kinima od 2. novembra

“Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića u kinima od 2. novembra

Regionalni hit Čuvari formule, glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića, novi je naslov na repertoaru kina Mreže nezavisnih kino prikazivača, koji počinje sa prikazivanjem od 2. novembra.

Kino dvorane Mreže bilježe sjajne rezultate u prvim sedmicama rada i to je osnovni pokazatelj da BH, regionalni i svjetski autori u budućnosti imaju vrlo ozbiljnu platformu u Federaciji BiH za prezentaciju svojih novih naslova.

Film Čuvari formule svjetsku premijeru je imao na ovogodišnjem Locarno Film Festivalu gdje je osvojio Specijalnu nagradu Zeleni leopard, koja se dodjeljuje filmu koji najbolje održava ekološku temu. Na 29. Sarajevo Film Festivalu imao je gala projekciju, te je osvojio Nagradu publike.

Radnja filma Čuvari formule prati grupu naučnika u Institutu Vinča, koji u jeku hladnoratovske krize sprovode tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslavenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mateo cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslavenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u historiji izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata.

Uloge u filmu ostvarili su Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Ognjen Mićović, Jovan Jovanović, Anne Serra, Alisa Radaković, Jean-Louis Coulloc'h, Cédric Appietto, Miki Manojlović i Dragan Bjelogrlić.

Od novih naslova aktuelne svjetske produkcije koji će se u sedmici od 2. novembra naći na repertoaru kina Mreže nezavisnih kino prikazivača također treba izdvojiti prikladne naslove za Noć vještica, horore Dear David i Five Nights at Freddy's, svojevrsni western Butcher's Crossing sa Nicolasom Cageom, domaći film Ekskurzija bh. rediteljice Une Gunjak, novi film velikog Martina Scorsesea Killers of the Flower Moon, akcioni triler Retribution sa Liamom Neesonom, te novi animirani hit Trolls: Band Together.

Za narednu filmsku sedmicu od 9. novembra Mreža nezavisnih kino prikazivača najavljuje otvaranje novog filma Marvel Studiosa. Riječ je o ostvarenju Marvels, nastavku stripovskog spektakla Kapetanica Marvel iz 2019.

Svi zainteresovani mogu sve informacije oko programa prikazivanja kino dvorana i svim aktivnostima Mreže nezavisnih kino prikazivača pronaći na zvaničom Facebook profilu OVDJE, a oficijelni najavni TV spot Mreže i sve trailere aktuelnih filmskih naslova i naslova u najavi na repertoaru nezavisnih kino prikazivača možete pogledati na zvaničnom You Tube kanalu Mreže OVDJE.

Prehodna
Odavanje počasti preminulom Perryju
Sljedeća
Nolanov "Oppenheimer" se vraća u Imax kino-dvorane